Přehled potravinových alergií a intolerancí

Potravinové alergie a intolerance jsou poměrně pestrou skupinou onemocnění a počet osob každým rokem přibývá. Do našich rukou se dostal článek, který říká, že do roku 2025 bude mít některou formu alergie až polovina obyvatel. Může za to náš životní styl, výživa, působící alergeny a ochabující lidská imunita. Přinášíme přehled nejčastějších potravinových alergií a intolerancí.

 

Alergie na mléko

Alergie na mléko je nepřiměřená reakce imunitního systému. Nejrozšířenější je alergie na bílkovinu kravského mléka ( zkratka ABKM ). Nejčastěji se objevuje u kojenců a batolat. Příznaky alergie na bílkovinu kravského mléka jsou různé – jedná se zejména o trávicí potíže (průjmy, koliky, zvracení), kožní projevy (atopický ekzém, kopřivka) a respirační obtíže (alergická rýma, astma). Říká se, že by měla vymizet do tří let věku, ale soudím z mého okolí, ne tomu tak vždy je. Alergie přešla do intolerance bílkoviny kravského mléka ( zkratka IBKM ) a eliminační diety. Jedinou možností je vyřazení alergenu ze svého jídelníčku a nahrazení mléčných produktů rostlinnými produkty. Mléko obsahuje dvě hlavní bílkoviny: kasein a syrovátku. Někteří jedinci mohou být alergičtí na kasein, někteří jen na syrovátku.  Pro alergiky na mléko nejsou vhodné produkty bez laktózy. Tyto produkty nejsou zbaveny mléčného cukru (laktózy).

V našem sortimentu naleznete produkty bez mléka.

 

Intolerance laktózy

Jedinci, kteří jsou postiženi laktózovou intolerancí, mají nedostatek enzymu laktázy. Z tohoto důvodu nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu. Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k  nadměrné produkci plynů . Důsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy . Na rozdíl od alergie na bílkovinu kravského mléka se intolerance laktózy projevuje pouze trávicími potížemi. Postižení často snesou malé množství mléka nebo mléčných výrobků, jako jsou jogurty nebo sýry, kde je množství laktózy nižší. 

V našem sortimentu naleznete produkty bez laktózy.

 

Alergie na lepek

Mylně se alergie na lepek zaměňuje s intolerancí, čili celiakii. Opak je pravdou, ve skutečnosti se jedná o dvě různé věci. Dieta při alergii nemusí být tak striktní jako u celiakie. Každému jedinci vyhovuje něco více, něco méně. Ze stravy se vylučují ty obiloviny, které zhoršují zdravotní stav jako je zhoršující se vyrážka, atopický ekzém, otoky, pálení úst a rtů atd.

 

Intolerance lepku (celiakie)

Celiakie neboli intolerance lepku byla rozepsána již v minulém článku, který si můžete přečíst zde. Lidé trpící intolerancí musí dodržovat striktní bezlepkovou dietu. Více se dozvíte  o povolených a zakázaných potravinách zde.

V našem sortimentu naleznete produkty bez lepku. 

 

Alergie na vejce

Alergie na vejce jsou další poměrně častou alergií. Často je doprovázena alergií na mléčnou bílkovinu či jinou zkříženou potravinovou alergií. Alergenní může být jak žloutek, tak bílek. U této diety není možná konzumace jakýkoliv vajec, tzn. ani křepelčích, krůtích, husích atd., bílkoviny jsou téměř totožné. Určitě nepomůže ani oddělení bílku od žloutku, nedojde k odstranění hlavních alergenních složek - ovomukoidu a ovalbuminu. Alergici na vejce nemusí zoufat. Máme k dispozici ideální náhradu vajec, která funguje stejně jako běžné vajíčko.

V našem sortimentu naleznete produkty bez vajec. 

 

Alergie na sóju

Alergie na sóju je nepřiměřená imunitní reakce na proteiny obsažené v sójových bobech, kdy lidské tělo začne tvořit protilátky. Alergie je typická pro malé děti, ale i dospělou populaci. Pro osoby s alergií na sóju je mnoho zakázaných potravin jako jsou sójové boby, sójové maso, tofu, tempeh, sójové nápoje, jogurty či sójové omáčky, ale i mnoho sladkostí jako čokolády, sušenky, pečivo, polotovary, V naší nabídce myslíme i na vás.

V našem sortimentu naleznete produkty bez sóji. 

 

Alergie na lupinu ( vlčí bob)

Lupina, čili vlčí bob je luštěnina příbuzná hrachu či fazolím. Má unikátní nutriční složení a její vlastnosti nahradí vejce, obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny. Je často součástí jídelníčku stoupenců zdravé výživy.  Na druhou stranu může být lupina silným alergenem, proto musí být tučně vyznačena na etiketách. Alergické reakce lupina vyvolává často u osob s alergií na arašídy.

V našem sortimentu naleznete produkty bez lupiny.

 

Alergie na ořechy a skořápkové plody

Mezi skořápkové plody se řadí: vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pistáciové ořechy, jádra kešu ořechů, burské oříšky, para ořechy, kokosové ořechy, piniové oříšky, pekanové ořechy. Skořápkové plody jsou jednou z nejčastějších potravinových alergií a proto musí být na etiketách tučně označeny dle platné legislativy. Skořápkové plody patří v České Republice mezi oblíbenou pochutiny a proto ji najdete poměrně v mnoha produktech. Vzhledem k tomu, že alergie na ořechy je doživotní, musí dojít ke striktní eliminační dietě. Alergie se projevuje kožní formou ( vyrážky, atopický exzém, otoky), ale i trávicími potížemi ( nadýmání, bolestí břicha, otok jazyka) a dýchacími potížemi ( dušnost).

 V našem sortimentu naleznete produkty bez ořechů a skořápkových plodů. 

 

Alergie na arašídy

Semena podzemnice olejné se občas mylně řadí mezi skořápkové plody. Nicméně, arašídy jsou luštěniny, pocházející z Jižní Ameriky. Potravinová alergie na arašídy není v našich krajích rozšířená ( nemáme velkou spotřebu arašídového másla jako v USA), ale o to víc je nebezpečná a mnohdy končí prudkou reakcí organismu - anafylaktickým šokem. Pokud je alergie diagnostikována v dětství, přetrvává i do dospělosti. S alergií na arašídy jsou spojeny skřížené alergie, např. na luštěniny nebo guaranová guma.

 V našem sortimentu naleznete produkty bez arašídů. 

 

Alergie na korýše

Korýši patří do skupiny členovců a řadí se k nim pochutiny jako je humr, langusta, kreveta, sladkovodní krabi, garnát. Zajímavostí je, že tygří krevety jsou více alergenní než klasické "malé". Základním alergenem korýšů je bílkovina zvaná tropomyosin. Špatnou zprávou je, že alergie na korýše je alergií na celý život. Dobrou zprávou, že nemusíte být vždy alergičtí na všechny korýše, ale jen na jeden druh. 

 

Alergie na měkkýše

Mezi měkkýše se řadí například chobotnice, kalamari, sépie, škeble, ústřice, slávka. Pro alergeny měkkýšů platí to samé, co pro alergeny korýšů – stejně jako u nich je dominantním alergenem tropomyosin. Výrobky z nich musí být označeny na etiketách tučně.

V našem sortimentu naleznete produkty bez korýšů a měkkýšů. 

 

Histaminová intolerance

Histamin je látka nacházející se přirozeně v lidském těle. Podílí se na vyvolání obranné reakce na různé podněty. Histaminová intolerance je označována zkratkou HIT a je důsledkem přísunu a nepoměru odbourávání histaminu v těle. Histamin se v těle může hromadit na základě nedostatečné aktivity, vlastní nadprodukcí, nebo sníženou prezencí enzymu diaminooxidázy, který histamin odbourává. Vysoký obsah histaminu se nachází např. v kysaném zelí, dále v pivu (zvláště kvasnicovém), vínu (hlavně červeném), ve fermentovaných uzeninách (sušené, uzené a nasolované uzeniny), masových konzervách, jitrnicích, křehčeném mase, zrajících sýrech (parmezán, ementál, čedar), v měkkých zrajících sýrech typu Camembert, ryby (tuňák),  v jídlech obsahujících droždí (chléb, bílé „nadýchané“ pečivo), v čokoládě a kakau, rajčata, lilek, špenát a avokádo, jahody, citrusy, ananas, kiwi, banány a ořechy.

Produkty bez histaminu naleznete zde.

 

Alergie na droždí

Alergie na droždí se projevuje velkou únavou po pozření jídla obsahující droždí. Stejně jako ostatní alergie, jedná se o alergií doživotní. Bohužel, droždí obsahuje především pečivo. Lze jej nahradit kváskovým chlebem, nebo doporučujeme kategorii bez droždí, kde naleznete i chléb.

 

  

Pokud máte svoji diagnózu jasnou, musíte se s omezením naučit žít. Snažíme se nabídnout produkty pro všechny alergie a intolerance, postupně nabídku rozšířit a umožnit poznávat nové chutě a produkty. 

Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...