Bezlepkové špičky s vaječným likérem

Tyto špičky milujeme, dokonce si troufáme říct, že jsou mnohem lepší než lepkové :-).  Jsou silně návykové, nepřestanete dokud talíř nebude prázdný :-) . Recept na piškoty se může hodit i na nepečený dort s jablky, italskou pochoutku z mascarpone, nebo jen tak- hlavně pro děti. Můžete je mít pořád při sobě, Jsou hotové do 30 minut. 

Počet porcí: 20

Doba přípravy: 30 minut

Tuhnutí: 2-3 hodiny

 

Ingredience na piškoty:

Ingredience na krém a polevu:

  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink bez lepku
  • 20 g kakaa
  • 200 ml vody
  • 100 g čokolády 
  • 180 g změklého 100% tuku ( Stella, Omega)

Čokoládová poleva:

  • 500 g čokolády
  • 50 g 100% tuku ( Stella, Omega)

 

Postup piškoty:

Oddělte bílky od žloutků, V jedné míse vyšlehejte žloutky s moučkovým cukrem, do směsi po částech zašlehejte  univerzální mouku Doves Farm. Ve druhé míse vyšlehejte bílky do tuha, následně po částech přidejte krystalový cukr. Bílkovou směs promíchejte se žloutkovou do hladké směsi. Nebojte se, na mírné otáčky, použít i mixér. Tak docílíte opravdové hladkosti.

Vyložte plech pečícím papírem, na který směs nanesete do tvaru piškotů. Ideálním pomocníkem je cukrářský sáček nebo pomocí lžičky. Piškoty nabudou jak do výšky, tak do šířky. Proto je lepší dělat raději menší hromádky.

Pečte při 170 stupních ( horní, dolní pečení) přibližně 20 minut. Jakmile okraje začnou zlátnout, vyndejte z trouby. Nechte vychladnout.

Po vychladnutí každý piškot potřete rozehřátou čokoládovou polevou ( zamezí protečení náplně a prosáknutí do piškotu). Čokoládovou polevu vytvoříte tak, že rozlámanou čokoládu dáte do většího hrnečku společně s tukem, vložíte do hrnce s vodou a zahříváte na mírném plameni dokud se čokoláda nerozpustí. 

Postup krém: 

Do hrnce navažte moučkový cukr, kakao, odměřte vodu a přidejte vanilkový pudink. Směs zahřejte a vařte do zhoustnutí. Průběžně míchejte, aby se hmota nepřipálila. Odstavte z ohně a přidejte 100 g čokolády, která se teplem rozpustí a zamíchejte. Směs nechte vychladnout. Po vychladnutí zašlehejte 100% tuk. Krém bude světlejší. Krém si rozdělte na 3/4 ( "tunílek" )a 1/4 ( dokončení špičky).

Na vytvoření "tunílku" se používá  nástavec likérové cukrářské špičky, který vypadá takto:

Pokud nemáte, nevadí. Naplňte směs do cukrářského sáčku, ustřihněte špičku nebo použijte ozdobnou špičku. Postupujte krouživým pohybem směrem nahoru, dokud nevytvoříte požadovanou výšku. Postupujte stejným způsobem u každého piškotu. Piškoty s krémem nechejte vychladit v lednici do ztuhnutí ( cca 1  hodina). Poté můžete plnit vaječným likérem ( pozor na složení!- vaječný likér Božkov je bezlepkový) a špičku dokončit pomocí ozdobné špičky, viz foto níže.

Dokončené špičky opět vložte do lednice. Před samotným namáčením do čokolády by měly být tuhé. Čokoládu  nalijte do vyšší sklenice, aby se ponořila celá špička. Špičku ponořte do rozehřáté čokolády. Hotové špičky dejte opět do lednice.

 

A pak vám přejeme jen dobrou chuť!

 

Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...