Ingredience:
- 400g bezlepkové mouky Mix B
- 500 ml vody + 50 ml teplé vody na droždí
- 100g pohankové mouky
- 20g čerstvého droždí
- 2 lžíce psyllia ( namočit přes noc do odměřených 500ml vody)
- 1 lžíce cukru
- 1,5 lžičky soli
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička chlebového koření ( pokud nemáte, postačí rozemletý kmín)
Postup:
1. Psylium nechejte nejlépe přes noc nabobtnat v 500ml vody
2. Do 50ml teplé vody dejte droždí a cukr, trocha mouky z odváženého množství, promíchejte a nechte odpočinout cca 10 minut.
3. Mezitím si navažte mouku a přidejte všechny ostatní ingredience, vypracujte rovnoměrné těsto. Podle potřeby podsypejte mírně moukou, aby se těsto nelepilo.
4. Těsto zakryjte a nechte vykynout v ošatce nebo v nádobě a vložte do vyhřáté trouby na max. 50 stupňů, dokud nezdvojnásobí objem ( přibližně 45 minut). Vyndejte z trouby.
5. Mezitím rozpalte troubu až na 230 stupňů a na dno dejte kastrůlek s vodou.
6. Po vykynutí, chleba jemně vyklopte na plech, nechte ještě 10 minut kynout. Poté potřete vodou, ve které jste rozpustili trochu soli.
7. Vložte do trouby na 15 minut o 230 stupních. Po 15 minutách snižte teplotu na 190 stupňů a pečte dalších přibližně 40 minut.
8. Hotový chlebík nechte vystydnout na mřížce, aby se zespodu nezapařil. Po vychladnutí nakrájejte.