Bezlepkový chléb SVĚTLÝ

Ingredience:
  • 400g bezlepkové mouky Mix B
  • 500 ml  vody + 50 ml teplé vody na droždí
  • 100g pohankové mouky
  • 20g čerstvého droždí
  • 2 lžíce psyllia ( namočit přes noc do odměřených 500ml vody)
  • 1 lžíce cukru
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 lžíce oleje 
  • 1 lžička chlebového koření ( pokud nemáte, postačí rozemletý kmín)
 
Postup: 
1. Psylium nechejte nejlépe přes noc nabobtnat v 500ml vody 
2. Do 50ml teplé vody dejte droždí a cukr, trocha mouky z odváženého množství, promíchejte a nechte odpočinout cca 10 minut.  
3. Mezitím si navažte mouku a přidejte všechny ostatní ingredience, vypracujte rovnoměrné těsto.  Podle potřeby podsypejte mírně moukou, aby se těsto nelepilo.
4. Těsto zakryjte a nechte vykynout v ošatce nebo v nádobě  a vložte do vyhřáté trouby na max. 50 stupňů, dokud nezdvojnásobí objem ( přibližně 45 minut). Vyndejte z trouby.
5. Mezitím rozpalte troubu až na 230 stupňů a na dno dejte kastrůlek s vodou.
6. Po vykynutí, chleba jemně vyklopte na plech, nechte ještě 10 minut kynout. Poté potřete vodou, ve které jste rozpustili trochu soli. 
7. Vložte do trouby na 15 minut o 230 stupních. Po 15 minutách snižte teplotu na 190 stupňů a pečte dalších přibližně 40 minut. 
8. Hotový chlebík nechte vystydnout na mřížce, aby se zespodu nezapařil. Po vychladnutí nakrájejte.