Ingredience:
- 250 ml vody ( pokud můžete mléko, tekutinu rozdělte 1/2 vody, 1/2 mléka)
- 1 lžička cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 1 vejce ( nebo náhrada vajec No egg)
- 400 g bezlepkové mouky ( ideální je směs - Rumini univerzální, Doves Farm univerzální, Mantler, Schar B, Jizerka - pozor, díky své škrobovitosti, nesmíte vařit déle než 20 minut, jinak se knedlík zdrcne)
- špetka soli
Postup:
1. Připravte si kvásek- rozdrolte droždí, přidejte cukr, 1 lžíci mouky z odváženého množství a zalijte trochou tekutiny. Po 15 minutách je kvásek hotový (nabobtnaný).
2. Do kvásku přidejte vejce, mouku, mouku se solí a směs smíchejte dohromady. Z těsta vytvořte dvě šišky.
3. Ideální je knedlík vařit na napařovacím vějíři na knedlíky. Do hrnce nalijte trochu vody, vložte vějíř, který pokryjte utěrkou. Vodu přiveďte k varu. Poté položte knedlík na utěrku a přikryté vařte 16-20 minut.
4. Knedlík rozkrojte pomocí nitě na plátky.