Indický bezlepkový chleba naan a kuřecí tikka masala

Indická kuchyně je skvělá! Koření provoní domácnost a ještě si pochutnáte. Omáčky jsou přirozeně bezlepkové, jako přílohu můžete volit rýži. Ale co, když máte chuť na tu úžasnou placku? Třeba naan nebo čapátí? Nebojte s námi hravě uděláte i to. A budou chutnat i těm co lepek můžou. Díky smetaně je placka krásně nadýchaná a vláčná, dokonale se nafoukne. 

 

Nejdříve si připravte marinádu na maso a omáčku: 

Marináda na maso: 

  • 500 g kuřecích prsou
  • 250 g bílého jogurtu nebo jiné alternativy- rostlinný jogurt
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce koření tandoori masala
  • sůl
  • Maso nakrájejte. V misce smíchejte všechny ingredience

Postup:

  • Připravte marinádu a do této směsi naložte maso, ideálně přes noc, minimálně 2 hodiny. 
  • Maso s marinádou dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby, vyhřáté na 250 stupňů. Pečte do měkka, cca 10 minut. Hotové maso dejte do omáčky i se šťávou a nechte povařit za občasného míchání. 

 

Omáčka:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička koření kurkumy
  • 150 ml smetany ke šlehání, v případě bezmléčné diety alternativu smetany dle vašeho výběru
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • pokud máte rádi pálivé jídlo, doporučuji přidat chilli papričku
  • sůl dle chuti

 

Postup:

Na rozpáleném oleji dozlatova osmahněte cibuli, přidejte česnek, kurkumu. Nechte chvíli restovat a pak přidejte plechovku krájených rajčat, smetanu a sůl. Nechte povařit 5 minut. 

 

Naan chleba recept:

  • 230g mouky MIX B od Scharu
  • 1/2 lžicky kypřícího prášku do pečiva 
  • 100 ml smetany na vaření 12%, pokud nemůžete mléčnou bílkoviny, doporučuji Sójovou smetanu Orasi
  • voda
  • sůl ( 1/2 lžičky)
  • černý sezam
  • máslo 1 lžíce, nebo Alsan v případě bezmléčné diety
     
    Postup:
  • Do mísy nasypte mouky s kypřícím práškem do pečiva, osolte a přidejte smetanu. Promíchejte a pak přilévejte vodu. Těsto by mělo být trochu lepivé. Promíchejte pomocí mixéru. Nechte vykynout. Vypadá asi takto:
  • Těsto vyklopte na pomoučněný vál- stačí vál pomoučnit rýžovou moukou, nebo jakoukoliv jednodruhovou moukou. Z těsta vytvoříte 5 porcí. Vyválejte a placky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Placky propíchejte vidličkou a pečte v troubě na nejvyšší stupeň asi 5 minut- do doby dokud nezhnědnou  a nenafouknou se. Hotové placky potřete máslem nebo Alsanem.  Dobrou chuť v bezlepkové Indii :-)
Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...