Indická kuchyně je skvělá! Koření provoní domácnost a ještě si pochutnáte. Omáčky jsou přirozeně bezlepkové, jako přílohu můžete volit rýži. Ale co, když máte chuť na tu úžasnou placku? Třeba naan nebo čapátí? Nebojte s námi hravě uděláte i to. A budou chutnat i těm co lepek můžou. Díky smetaně je placka krásně nadýchaná a vláčná, dokonale se nafoukne.
Nejdříve si připravte marinádu na maso a omáčku:
Marináda na maso:
- 500 g kuřecích prsou
- 250 g bílého jogurtu nebo jiné alternativy- rostlinný jogurt
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžíce koření tandoori masala
- sůl
- Maso nakrájejte. V misce smíchejte všechny ingredience
Postup:
- Připravte marinádu a do této směsi naložte maso, ideálně přes noc, minimálně 2 hodiny.
- Maso s marinádou dejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby, vyhřáté na 250 stupňů. Pečte do měkka, cca 10 minut. Hotové maso dejte do omáčky i se šťávou a nechte povařit za občasného míchání.
Omáčka:
- 2 lžíce oleje
- 1 velká cibule
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžička koření kurkumy
- 150 ml smetany ke šlehání, v případě bezmléčné diety alternativu smetany dle vašeho výběru
- 1 plechovka krájených rajčat
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- pokud máte rádi pálivé jídlo, doporučuji přidat chilli papričku
- sůl dle chuti
Postup:
Na rozpáleném oleji dozlatova osmahněte cibuli, přidejte česnek, kurkumu. Nechte chvíli restovat a pak přidejte plechovku krájených rajčat, smetanu a sůl. Nechte povařit 5 minut.
Naan chleba recept:
- 230g mouky MIX B od Scharu
- 1/2 lžicky kypřícího prášku do pečiva
- 100 ml smetany na vaření 12%, pokud nemůžete mléčnou bílkoviny, doporučuji Sójovou smetanu Orasi
- voda
- sůl ( 1/2 lžičky)
- černý sezam
- máslo 1 lžíce, nebo Alsan v případě bezmléčné diety
- Do mísy nasypte mouky s kypřícím práškem do pečiva, osolte a přidejte smetanu. Promíchejte a pak přilévejte vodu. Těsto by mělo být trochu lepivé. Promíchejte pomocí mixéru. Nechte vykynout. Vypadá asi takto:
- Těsto vyklopte na pomoučněný vál- stačí vál pomoučnit rýžovou moukou, nebo jakoukoliv jednodruhovou moukou. Z těsta vytvoříte 5 porcí. Vyválejte a placky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Placky propíchejte vidličkou a pečte v troubě na nejvyšší stupeň asi 5 minut- do doby dokud nezhnědnou a nenafouknou se. Hotové placky potřete máslem nebo Alsanem. Dobrou chuť v bezlepkové Indii :-)