Silvestr a alkohol k sobě patří. Pokud tápete, který alkohol je pro vás vhodný a který ne, přinášíme následující seznam základních alkoholických nápojů.
PIVO
Vhodné nápoje bez lepku jsou:
- pivo Celia - světlé, tmavé ( obsah glyadinu <5,0 ppm)
- Ferdinand bezlepkový ležák
- Frisco - všechny příchutě jsou bez lepku, kromě příchutě jablko/citrón ( zde je obsažen ječný slad)
- Bernard bezlepkový ležák
- Cider ( Strongbow, Somersby, Kingswood) - převážná většina ciderů je fermentována z jablek a dalšího ovoce
POZOR - Ležák z produkce Plzeňského Prazdroje není bezlepkový, jedná se o ležák s nízkým obsahem lepku, tzn. obsah lepku do 100 mg/kg. Reakce může být u celiaků rozdílná, proto konzumaci zvažte sami.
VÍNO A OSTATNÍ NÁPOJE
Naprosto bezpečné a bez lepku, tudíž vhodné pro celiaky je:
- víno
- šampaňské
- brandy
- campari
- cognac ( vyroben z hroznů)
- grappa
- prosecco
- sambuca
- vermut
Lihoviny, likéry, aperitivy
- ouzo - vyrábí se z hroznů a anýzu
- Rum Bacardi Gold/ 151/ Superior, Malibu, Fernet Stock, Captain Morgan - destilace z cukrové třtiny, pozor na příchutě určené pro piña coladu
- Gin - vhodný jen Cold River Gin, který je destilován z brambor. Ostatní značky jsou vyrobeny z obilovin
- Tequila Olmeca, Orita atd. - vyrábí se z agáve, která je přirozeně bezlepková
- Vodka Tito´s ( vyrobena z kukuřice), Luksusowa, Chopin Potato( vyrobena z brambor) - známé značky jako Finlandia, Smirnoff, Absolut, Stolichnaya, Żubrówka jsou vyrobeny z obilovin a nemohou být označeny jako bezlepkové
- Whisky - vhodná jen Queen Jennie Whiskey ( vyrobena z čiroku) - ostatní whisky se vyrábí z obilovin obsahující lepek
Přejeme všem celiakům poklidného Silvestra a šťastný Nový rok!