Jak si užít Silvestr s alkoholem "bez lepku"

Silvestr a alkohol k sobě patří. Pokud tápete, který alkohol je pro vás vhodný a který ne, přinášíme následující seznam základních alkoholických nápojů. 

 

PIVO

Vhodné nápoje bez lepku jsou:

  • pivo Celia - světlé, tmavé ( obsah glyadinu <5,0 ppm)
  • Ferdinand bezlepkový ležák
  • Frisco - všechny příchutě jsou bez lepku, kromě příchutě jablko/citrón ( zde je obsažen ječný slad)
  • Bernard bezlepkový ležák
  • Cider ( Strongbow, Somersby, Kingswood) - převážná většina ciderů je fermentována z jablek a dalšího ovoce

POZOR - Ležák z produkce Plzeňského Prazdroje není bezlepkový, jedná se o ležák s nízkým obsahem lepku, tzn.  obsah lepku do 100 mg/kg. Reakce může být u celiaků rozdílná, proto konzumaci zvažte sami. 

 

VÍNO A OSTATNÍ NÁPOJE

Naprosto bezpečné a bez lepku, tudíž vhodné pro celiaky je:

  • víno
  • šampaňské
  • brandy
  • campari
  • cognac ( vyroben z hroznů)
  • grappa
  • prosecco
  • sambuca
  • vermut

 

Lihoviny, likéry, aperitivy

  • ouzo - vyrábí se z hroznů a anýzu
  • Rum Bacardi Gold/ 151/ Superior, Malibu, Fernet Stock, Captain Morgan - destilace z cukrové třtiny, pozor na příchutě určené pro piña coladu
  • Gin - vhodný jen Cold River Gin, který je destilován z brambor. Ostatní značky jsou vyrobeny z obilovin
  • Tequila Olmeca, Orita atd. - vyrábí se z agáve, která je přirozeně bezlepková
  • Vodka Tito´s ( vyrobena z kukuřice), Luksusowa, Chopin Potato( vyrobena z brambor)  - známé značky jako Finlandia, Smirnoff, Absolut, Stolichnaya, Żubrówka jsou vyrobeny z obilovin a nemohou být označeny jako bezlepkové
  • Whisky - vhodná jen Queen Jennie Whiskey ( vyrobena z čiroku) - ostatní whisky se vyrábí z obilovin obsahující lepek

 

Přejeme všem celiakům poklidného Silvestra a šťastný Nový rok!