Znáte ty smutné dětské oči nad obřími donuty v obchodu? Ty milované koblihové kroužky, které září nejšílenějšími barvami až je vám mdlo :-) . Říkáte si, co asi vše obsahují? Přijdete domů a okamžitě začnete hledat vhodný recept, abyste dětské chutě uspokojila. Sama přiznávám, že několik receptů se mi nepovedlo, těsto působilo sraženě. Nakonec jsem si recept vymyslela vlastní. Odměna byla velkolepá :-) "Mamííííí, děláš nejlepší donuty na světě." A proto -jiný recept už nehledám, ani nedělám.
Počet porcí: 20 ks
Ingredience:
- 65 g vanilkového pudingu bez lepku ( s kukuřičným škrobem)
- 210 g bezlepkové mouky Schar Mix B
- 1 kypřící prášek do pečiva bez lepku
- 100 g krystalového cukru
- 3 lžíce oleje
- 2 vejce ( nebo náhrada vajec Orgran)
- 200 ml mléka ( nebo jinou alternativu - kokosové, rýžové mléko), můžete použít jen vodu
Postup:
1. Všechny ingredience dáme do mísy a vyšleháme těsto.
2. Pečeme ve formách na muffiny v troubě, nebo v přístroji na donutky ( v donutkovači) . Plech i donutkovač je vždy předem nutné vytřít olejem, než do něj nalijeme těsto. Pokud pečete na plechu, troubu předehřejte na 160 stupňů ( horkovzduch). Pečeme do zlatova.
Donutky můžete ozdobit namočením do rozehřáté čokolády, či jinou polevou.
Čokoládová poleva: 100 g čokolády ( tmavé) nalámeme do hrnečku, přidáme trochu 100% ztuženého tuku- cca 20 g ( např. Stella). Hrneček vložíme do kastrůlku, do půlky zalijeme vodou a necháme rozehřát ve vodní lázni.