Pokud už jste podlehli kouzlu vánoc a ještě na poslední chvíli sháníte vhodný recept na rychlé vánoční cukroví, crinkles splní všechna vaše očekávání. Crinkles cookies by se daly volně přeložit jako popraskané sušenky a věřte nebo ne, jsou populární po celém světě. Po prvním upečení jsem pochopila proč. Jsou totiž neodolatelně měkké, křupavé zároveň, konzistentně připomínají karamel, a když je rozkousnete vytečou kousky čokolády. Recept zvládnou i děti. Maminky naopak potěší, že kuchyň nebude zaneřáděná, tak jak to s jiným cukrovím bývá.
Doba přípravy a pečení: 30 minut
Počet sušenek: 30 ks
Ingredience:
- 150 g bezlepkové mouky ( fungují dobře všechny směsi- Jizerka zlatá, zelená, Mantler, univerzální mouka Rumini, Schar Patisserie, Mix B, Doves Farm univerzální)
- 1 lžička bezlepkového kypřícího prášku do pečiva
- 50 g holandského kakaa
- 180 g krupicového cukru
- špetka skořice
- 60 g kvalitní tmavé čokolády nasekané na malé kousky
- 60 g rozpuštěného másla ( nepoužívejte Heru a jiné tuky), u bezmléčné alternativy - Alsan BIO
- 2 vejce
- Moučkový cukr na obalení
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia (horkovzduch).
- Do mísy nejprve dejte sypké suroviny - bezlepkovou mouku dle uvážení, kypřící prášek do pečiva, holandské kakao, skořici
- Máslo rozpusťte na mírném ohni a nechte vychladnout. Po vychladnutí vlijte do vajec a promíchejte. Prošlehanou směs vlijte do moučné směsi, přidejte nakrájenou čokoládu a vypracujte v tuhé těsto.
- Tvarujte kuličky, které obalte v moučkovém cukru. Pokládejte na plech, vyložený pečícím papírem s dostatečným rozestupem od sebe. Sušenky hodně nabydou.
- Pečte v předehřáté troubě cca 10 minut.