Čokoládové CRINKLES bez lepku (popraskané sušenky)

 

Pokud už jste podlehli kouzlu vánoc a ještě na poslední chvíli sháníte vhodný recept na rychlé vánoční cukroví, crinkles splní všechna vaše očekávání. Crinkles cookies by se daly volně přeložit jako popraskané sušenky a věřte nebo ne, jsou populární po celém světě. Po prvním upečení jsem pochopila proč. Jsou totiž neodolatelně měkké, křupavé zároveň, konzistentně připomínají karamel, a když je rozkousnete vytečou kousky čokolády. Recept zvládnou i děti. Maminky naopak potěší, že kuchyň nebude zaneřáděná, tak jak to s jiným cukrovím bývá.

 

Doba přípravy a pečení: 30 minut

Počet sušenek: 30 ks

 

Ingredience: 

  • 150 g bezlepkové mouky ( fungují dobře všechny směsi- Jizerka zlatá, zelená, Mantler, univerzální mouka Rumini, Schar Patisserie, Mix B, Doves Farm univerzální)
  • 1 lžička bezlepkového kypřícího prášku do pečiva
  • 50 g holandského kakaa
  • 180 g krupicového cukru
  • špetka skořice
  • 60 g kvalitní tmavé čokolády nasekané na malé kousky
  • 60 g rozpuštěného másla ( nepoužívejte Heru a jiné tuky), u bezmléčné alternativy - Alsan BIO
  • 2 vejce
  • Moučkový cukr na obalení

 

Postup: 

  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia (horkovzduch).
  2. Do mísy nejprve dejte sypké suroviny - bezlepkovou mouku dle uvážení, kypřící prášek do pečiva, holandské kakao, skořici
  3. Máslo rozpusťte na mírném ohni a nechte vychladnout. Po vychladnutí vlijte do vajec a promíchejte. Prošlehanou směs vlijte do moučné směsi, přidejte nakrájenou čokoládu a vypracujte v tuhé těsto. 
  4. Tvarujte kuličky, které obalte v moučkovém cukru. Pokládejte na plech, vyložený pečícím papírem s dostatečným rozestupem od sebe. Sušenky hodně nabydou. 
  5. Pečte v předehřáté troubě cca 10 minut.