Příprava: 20 minut
Kynutí: 30 minut
Doba pečení: 30 minut
Porce: 8
Ingredience:
- 200 g škrobové bezlepkové mouky ( např. Doves Farm chlebová)
- 100 g Doves farm Plain
- 70 g čirokové mouky ( Adveni)
- 1/2 lžičky xanthanové gumy
- 1 lžička chlebového koření ( Alnatura- DM drogerie)
- 1 kostka droždí vhodného pro bzl dietu
- 1 lžička soli
- 1 lžíce rozpuštěného sádla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 250 ml vody
Postup:
1. Navážíme si všechny sypké suroviny dohromady- mouku, xanthanovou gumu, chlebové koření, sůl
2. Připravíme si kvásek. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr, trochu mouky z již odváženého množství, trochu vody.
3. Po 10 minutách, kdy kvásek vykyne, nalijte do moukové směsi. Přidáme sádlo, olivový olej, zbylou vodu.
4. Vypracujeme těsto vařečkou, robotem, nebo ručně a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut.
5. S těstem se pracuje velmi dobře a můžete si při tvarování pohrát. Vhodné na pletýnky, housky, bagetky.
6. Plech vyložíme pečícím papírem a houstičky necháme na plechu ještě 10 minut kynout. Potřeme rozpuštěným máslem. Můžete posypat mákem, lněným semínkem, slunečnicovými semínky.
7. Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Na dno trouby dejte kastrůlek s vodou. Pečte cca 30 minut.