Domácí houstičky

Příprava: 20 minut

Kynutí: 30 minut

Doba pečení: 30 minut

Porce: 8

Ingredience: 

  • 200 g škrobové bezlepkové mouky ( např. Doves Farm chlebová)
  • 100 g   Doves farm Plain
  • 70 g čirokové mouky ( Adveni)
  • 1/2 lžičky xanthanové gumy
  • 1 lžička chlebového koření ( Alnatura- DM drogerie)
  • 1 kostka droždí vhodného pro bzl dietu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce rozpuštěného sádla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 250 ml vody

Postup:

1. Navážíme si všechny sypké suroviny dohromady- mouku, xanthanovou gumu, chlebové koření, sůl

2. Připravíme si kvásek. Droždí rozdrobíme do misky, přidáme cukr, trochu mouky z již odváženého množství, trochu vody.

3. Po 10 minutách, kdy kvásek vykyne, nalijte do moukové směsi. Přidáme sádlo, olivový olej, zbylou vodu. 

4. Vypracujeme těsto vařečkou, robotem, nebo ručně a necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. 

5. S těstem se pracuje velmi dobře a můžete si při tvarování pohrát. Vhodné na pletýnky, housky, bagetky. 

6. Plech vyložíme pečícím papírem a houstičky necháme na plechu ještě 10 minut kynout.  Potřeme rozpuštěným máslem. Můžete posypat mákem, lněným semínkem, slunečnicovými semínky.

7. Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Na dno trouby dejte kastrůlek s vodou. Pečte cca 30 minut.