Následující recept dokazuje, že není vůbec těžké upéct bezlepkovou bagetu z jednodruhové mouky. Vyzkoušejte, budete sami překvapeni! Francouzská bageta vydrží měkká a vláčná po dobu 3 dní.
Doba přípravy: 15 minut
Kynutí: 25 minut
Pečení: 35-40 minut
Ingredience:
- 280g rýžové mouky
- 3 kávové lžičky xanthanové gumy
- 110g tapiokového škrobu
- 1 1/2 lžičky soli
- 2 kávové lžičky náhrady vajec ( nemusí být)
- 1 1/2 lžičky krupicového cukru ( zdravější formu nahraďte: agávovým sirupem, panelou, tmavým cukrem)
- 360 ml teplé vody
- 1 1/2 polévkové lžíce sušeného droždí
- 1 1/2 lžíce rozehřátého másla
- 3 bílky ( mírně našlehané)
- 1 lžička octa ( nejlépe jablečného, ale můžete použít normální)
- rozehřáté máslo na potření
Postup:
- Ve větší míse smíchejte rýžovou mouku, tapiokový škrob, xanthanovou gumu a náhradu vajec
- V odměřené vodě rozmíchejte sušené droždí a cukr. Nechte chvilku odstát, asi 10 minut.
- Po 10 minutách tekutinu nalijte do moučné směsi.
- Přidejte rozpuštěné máslo, vaječné bílky a ocet.
- Vařečkou těsto dobře propracujte. Těsto by nemělo být tekuté, ani moc tuhé.
- Těsto rozdělte na dva díly a z každého vytvarujte, na pomoučněném vále, dlouhý váleček. V průměru 5-7 cm.
- Válečky položte na pekáč vyložený pečícím papírem. Bagety můžete šikmo naříznout na několika místech. Přikryjte utěrkou a nechte vykynout po dobu 25 minut.
- Troubu mezitím rozehřejte na 200 stupňů (horní a dolní pečení)
- Bagety potřete rozpuštěným máslem a vložte do trouby. Pečte po dobu 35-40 minut, do zhnědnutí.
- Před krájením nechte vychladnout na mřížce.