Nahrazujeme živočišné mléko a vejce

Hlavním impulsem k sepsání tohoto článku byla jedna zoufalá maminka, která přemýšlela jakým způsobem upeče dceři narozeninový dort, Dcera trpí celiakií a nově se objevila i alergie na kravskou bílkovinu a vaječný bílek. V následujícím článku přinášíme několik tipů, jak tyto dva alergeny nahradit.

VEJCE

Pokud pečete dort, možnou náhradou je produkt No Eggs od australské společnosti Orgran ( 1 lžíce nahradí 1 vejce). Výhodou tohoto produktu je, že ve výsledku těsto krásně nakyne a chuťově je nerozeznatelné od vajec skutečných, tzn. chuť je neutrální.

Přinášíme několik dalších tipů jak nahradit vejce v receptu. Zkuste jednu z následujících variant:

  • použijte jemně mletou čirou želatinu v sáčku ( např. od Labety)- 1 kávová lžička = 1 vejce (neutrální chuť)
  • 1 kávovou lžičku tapiokového škrobu rozmíchejte se  3 lžícemi vody (neutrální chuť)
  • rozmačkejte 1/2 banánu = 1 vejce ( banánová chuť- vhodné na sladké pečení, nebo palačinky)
  • 1 kávovou lžičku lněných semínek rozmixujte se 3 lžícemi vody ( vhodné na slané pečení, např. housky, chléb, slané zaviny)
  • 1 kávovou lžičku chia semínek rozmixujte se 100 ml vody,a nechte chvíli odstát. ( vhodné na slané pečení)
  • 3 kávové lžičky cizrnové mouky rozmíchejte se 3 kávovými lžičkami vody ( oříšková chuť)
  • 1 lžíce arašídového másla bez kousků nahradí jedno vejce ( vhodné do sušenek)
  • dobrým pomocníkem je i psyllium ( rozpustná vláknina), po smíchání s vodou vznikne slizovitá hmota, která se chová podobně jako bílek. Musíte nechat odstát minimálně 30 minut, ideálně ale i několik hodin ( neutrální chuť)

KRAVSKÉ  MLÉKO

Mléko lze v některých receptech nahradit vodou. Pokud ne, existují na trhu alternativní mléka rostlinného původu. V naší nabídce naleznete rýžové mléko s chia semínky nebo alternativní mléko z quinoy.  Příchutí je již na našem trhu velké množství. Můžete si vybrat rýžové, kokosové, sójové, mandlové, lískooříškové, pohankové, makové, konopné. Všechny příchutě lze již koupit jak v tetrapakovém balení, tak i v sušené formě (zde pozor- sušená mléka obsahují velké množství kukuřičného nebo glukózového sirupu a přidaných látek).

Alternativní mléko si můžete snadno vyrobit doma. Budete potřebovat jen mixér a jemné plátýnko.  Ale to už je na další článek :-)

 

 

Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...