Nahrazujeme živočišné mléko a vejce

Hlavním impulsem k sepsání tohoto článku byla jedna zoufalá maminka, která přemýšlela jakým způsobem upeče dceři narozeninový dort, Dcera trpí celiakií a nově se objevila i alergie na kravskou bílkovinu a vaječný bílek. V následujícím článku přinášíme několik tipů, jak tyto dva alergeny nahradit.

VEJCE

Pokud pečete dort, možnou náhradou je produkt No Eggs od australské společnosti Orgran ( 1 lžíce nahradí 1 vejce). Výhodou tohoto produktu je, že ve výsledku těsto krásně nakyne a chuťově je nerozeznatelné od vajec skutečných, tzn. chuť je neutrální.

Přinášíme několik dalších tipů jak nahradit vejce v receptu. Zkuste jednu z následujících variant:

  • použijte jemně mletou čirou želatinu v sáčku ( např. od Labety)- 1 kávová lžička = 1 vejce (neutrální chuť)
  • 1 kávovou lžičku tapiokového škrobu rozmíchejte se  3 lžícemi vody (neutrální chuť)
  • rozmačkejte 1/2 banánu = 1 vejce ( banánová chuť- vhodné na sladké pečení, nebo palačinky)
  • 1 kávovou lžičku lněných semínek rozmixujte se 3 lžícemi vody ( vhodné na slané pečení, např. housky, chléb, slané zaviny)
  • 1 kávovou lžičku chia semínek rozmixujte se 100 ml vody,a nechte chvíli odstát. ( vhodné na slané pečení)
  • 3 kávové lžičky cizrnové mouky rozmíchejte se 3 kávovými lžičkami vody ( oříšková chuť)
  • 1 lžíce arašídového másla bez kousků nahradí jedno vejce ( vhodné do sušenek)
  • dobrým pomocníkem je i psyllium ( rozpustná vláknina), po smíchání s vodou vznikne slizovitá hmota, která se chová podobně jako bílek. Musíte nechat odstát minimálně 30 minut, ideálně ale i několik hodin ( neutrální chuť)

KRAVSKÉ  MLÉKO

Mléko lze v některých receptech nahradit vodou. Pokud ne, existují na trhu alternativní mléka rostlinného původu. V naší nabídce naleznete rýžové mléko s chia semínky nebo alternativní mléko z quinoy.  Příchutí je již na našem trhu velké množství. Můžete si vybrat rýžové, kokosové, sójové, mandlové, lískooříškové, pohankové, makové, konopné. Všechny příchutě lze již koupit jak v tetrapakovém balení, tak i v sušené formě (zde pozor- sušená mléka obsahují velké množství kukuřičného nebo glukózového sirupu a přidaných látek).

Alternativní mléko si můžete snadno vyrobit doma. Budete potřebovat jen mixér a jemné plátýnko.  Ale to už je na další článek :-)

 

 

Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení