12 hodinové bezlepkové pečivo z jednodruhových mouk

 

Stvořené pro milovníky tmavého pečiva a pohanky. Základní těsto si připravíte den před vlastním pečením. Čerstvé, křupavé  pečivo si vychutnáte rovnou u snídaně.

Ingredience: 

100 g rýžové mouky hladké 

100 g mouky z hnědé rýže 

80 g pohankové mouky

120 g tapiokového škrobu

1/2 kostky droždí nebo 30g čerstvého droždí ( můžete použít i balíček sušeného droždí)

410 ml vody pokojové teploty

4 lžičky psyllia (vláknina)

1 lžička soli

100 ml olivového oleje

kukuřičná mouka na poprášení 

 

Postup:

  1.  Večer si připravte základní těsto. Smíchejte rýžovou mouku a mouku z celozrnné rýže. Do těsta přidejte kvásek z 1/4 kostky droždí ( nebo 10 g čerstvého) nebo 5 g sušeného. Příprava kvásku: Kvásek se připravuje jen z čerstvého droždí. Droždí sušené můžete přidat rovnou do mouky. Vyhnete se tak nesouměrnému rozložení čerstvého droždí v těstě. Smíchejte čerstvé droždí a 200 ml vody ( zbylých 210 ml přidáte až ráno), 1/4 lžičky krystalového cukru, 1 lžíci mouky z odměřeného množství. Zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Hotový bude za 10-15 minut. Poté přidejte do těsta. Těsto ručně propracujte a zakryjte potravinovou fólií. Nechte přes noc odpočinout při pokojové teplotě ( cca 10 hodin).
  2.  Ráno do těsta přidejte zbylé ingredience - 215 ml vody, pohankovou mouku, tapiokový škrob, kvásek ze zbylého droždí ( 1/4 kostky nebo 20 g čerstvého) nebo rovnou do těsta nasypte 3 g sušeného, vlákninu psyllium, sůl, 100 ml olivového oleje, sůl. Stěrkou vše promíchejte, později dobře propracujte těsto rukou. 
  3. Hotové těsto nechte vykynout v míse, zakryjte ji potravinovou fólií. Těsto by mělo zdvojnásobit objem. Doporučuji rozehřát troubu na 50 stupňů a těsto nechat vykynout přímo v troubě. Celý proces bude rychlejší.
  4. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál ( použila jsem kukuřičnou mouku). Rozdělte na 6 dílů. Z každého dílu vytvořte tvary dle vašeho přání- pletýnky, housky, rohlíky. Pečivo přeneste na plech s pečícím papírem a nechte vykynout dalších 20 minut.
  5. Mezitím rozehřejte troubu na 220 stupňů ( s horkovzduchem) a do spodní části  trouby vložte kastrůlek s vodou ( Do kastrůlku nalijte dostatek vody, bude se během pečení rychle odpařovat)
  6. Po vykynutí pečivo postříkejte vodou a vložte do rozehřáté trouby. Pečte 10 minut. Po 10 minutách otetvřete troubu a nechte vyjít páru ven. Poté troubu opět zavřete a  snižte teplotu na 180 stupňů. Pečte dalších 20 minut.
  7. Hotové pečivo nechte vychladnout na kuchyňské mřížce a poté krájejte. 

 

Dobrou chuť :-)

 

Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...