12 hodinové bezlepkové pečivo z jednodruhových mouk

 

Stvořené pro milovníky tmavého pečiva a pohanky. Základní těsto si připravíte den před vlastním pečením. Čerstvé, křupavé  pečivo si vychutnáte rovnou u snídaně.

Ingredience: 

100 g rýžové mouky hladké 

100 g mouky z hnědé rýže 

80 g pohankové mouky

120 g tapiokového škrobu

1/2 kostky droždí nebo 30g čerstvého droždí ( můžete použít i balíček sušeného droždí)

410 ml vody pokojové teploty

4 lžičky psyllia (vláknina)

1 lžička soli

100 ml olivového oleje

kukuřičná mouka na poprášení 

 

Postup:

  1.  Večer si připravte základní těsto. Smíchejte rýžovou mouku a mouku z celozrnné rýže. Do těsta přidejte kvásek z 1/4 kostky droždí ( nebo 10 g čerstvého) nebo 5 g sušeného. Příprava kvásku: Kvásek se připravuje jen z čerstvého droždí. Droždí sušené můžete přidat rovnou do mouky. Vyhnete se tak nesouměrnému rozložení čerstvého droždí v těstě. Smíchejte čerstvé droždí a 200 ml vody ( zbylých 210 ml přidáte až ráno), 1/4 lžičky krystalového cukru, 1 lžíci mouky z odměřeného množství. Zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Hotový bude za 10-15 minut. Poté přidejte do těsta. Těsto ručně propracujte a zakryjte potravinovou fólií. Nechte přes noc odpočinout při pokojové teplotě ( cca 10 hodin).
  2.  Ráno do těsta přidejte zbylé ingredience - 215 ml vody, pohankovou mouku, tapiokový škrob, kvásek ze zbylého droždí ( 1/4 kostky nebo 20 g čerstvého) nebo rovnou do těsta nasypte 3 g sušeného, vlákninu psyllium, sůl, 100 ml olivového oleje, sůl. Stěrkou vše promíchejte, později dobře propracujte těsto rukou. 
  3. Hotové těsto nechte vykynout v míse, zakryjte ji potravinovou fólií. Těsto by mělo zdvojnásobit objem. Doporučuji rozehřát troubu na 50 stupňů a těsto nechat vykynout přímo v troubě. Celý proces bude rychlejší.
  4. Po vykynutí těsto vyklopte na pomoučněný vál ( použila jsem kukuřičnou mouku). Rozdělte na 6 dílů. Z každého dílu vytvořte tvary dle vašeho přání- pletýnky, housky, rohlíky. Pečivo přeneste na plech s pečícím papírem a nechte vykynout dalších 20 minut.
  5. Mezitím rozehřejte troubu na 220 stupňů ( s horkovzduchem) a do spodní části  trouby vložte kastrůlek s vodou ( Do kastrůlku nalijte dostatek vody, bude se během pečení rychle odpařovat)
  6. Po vykynutí pečivo postříkejte vodou a vložte do rozehřáté trouby. Pečte 10 minut. Po 10 minutách otetvřete troubu a nechte vyjít páru ven. Poté troubu opět zavřete a  snižte teplotu na 180 stupňů. Pečte dalších 20 minut.
  7. Hotové pečivo nechte vychladnout na kuchyňské mřížce a poté krájejte. 

 

Dobrou chuť :-)

 

Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení