Naše babička dělala a dělá domácí těstoviny. A my je všichni milujeme! Bohužel, diagnóza musela změnit kompletně jejich složení a proto přinášíme recept na domácí bezlepkové těstoviny. Rádi kombinujeme různé druhy mouk. A vždy jsou báječné. Můžete zkusit použít mouku z červené čočky, cizrny, a nebo hrachovou, fazolovou, kukuřičnou.
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 160 g rýžové mouky hladké (můžete použít i rýžovou polohrubou)
- 50 g bramborového škrobu
- 1 polévková lžíce mouky dle vlastního uvážení ( mouka z červené čočky, cizrnová mouka, hrachová mouka, fazolová mouka, nebo kukuřičná)
- 2 polévkové lžíce xanthanové gumy
- 1 polévková lžíce slunečnicového nebo olivového oleje
- 3 celé vejce
- sůl na špičku nože
Postup:
- Nejprve v míse smíchejte všechny suché ingredience - rýžovou mouku, bramborový škrob, mouku dle výběru, xanthanovou gumu
- Následně přidejte vejce a olej
- Ručně spojte v těsto, které nechte chvíli odpočinout.
- Těsto rozdělte na 4 díly.
- Bezlepkové těsto není tak elastické a může se snadno lepit. Aby jste tomu předešli, válejte na pomoučněném vále. Taktéž pomoučněte těsto i z vrchu. Těsto vyválejte do tloušťky asi 2-3 mm. Následně pomocí nože, nebo kráječe na pizzu nakrájejte proužky o šíři 5-7 mm.
- Pokud si nepřejete, aby těstoviny vyschly, přikryjte je utěrkou. Zabráníte tak jejich vysušení.
- Těstoviny vařte v osolené vroucí vodě po dobu 4 minut.
Přejeme dobrou chuť.