Anglické HOT CROSS BUNS bez lepku

Ingredience:
- 300 ml plnotučného mléka nebo vody
- 55 ml rostlinného oleje
- 75 g krupicového cukru
- 1 lžička sušeného droždí ( nebo 10 g čerstvého)
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky  jedlé sody
- 1/4 lžičky skořice
- 40 g rozinek
Na potření:
- 1 bílek
- 2 lžíce mléka nebo alternativního mléka Quinoa
Na polevu:
- 1 bílek
- práškový cukr
 
Postup: 
1. V hrnci smícháme mléko, olej,cukr a rozehřejeme na mírném ohni. Necháme mírně vychladnout.
2. V další míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sušené droždí, jedlou sodu, skořici a rozinky. Přilijeme tekutou směs a propracujeme těsto po dobu asi 5 minut, až je hladké. Pokud použijete čerstvé droždí, založte kvásek- odeberte trochu mléka z celkového množství a droždí v něm rozmíchejte, počkejte 10 minut. Poté můžete přidat ke směsi. 
3. Těsto přendáme do čisté misky, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
4. Poté těsto rozdělíme na kusy o velikosti kulečníkové koule. Každý kus trochu propracujeme dokulata. Bochánky dáme na pekáč vyložený pečícím papírem a necháme ještě 15 minut kynout. Předehřejeme troubu na 190 °C.
5. Po vykynutí potřeme směsí bílku a mléka a pečeme v troubě cca 25 minut. Průběžně hlídáme. 
6. Mezitím si připravíme polevu - vyšleháme bílek s moučkovým cukrem do konsistence tužší polevy. Naplníme cukrářský sáček a ustřihneme špičku.
7. Po upečení necháme bochánky vychladnout, následně na ně polevou nakreslíme kříže. 
 
Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...