Tartaletky jsou ty úžasně křehké a jemné košíčky. Když celiak dostane chuť na sladké nebo v cukrárně vidí tartaletky, začne listovat všemi kuchařkami, googlovat a pak dá dohromady recept. Pokud se povede - super :-) . Pokud se nepovede- nezoufejte. Máme záchranu, která se povede vždy- směs na tartaletky. Když vytvoříte a upečete košíčky, vyskytne se další otázka, čím a jak je naplnit. Nebojte se, není to těžké.
Následující krémy jsou vhodné nejenom na tartaletky, ale i na dorty. Uvedené množství je na cca 16 kusů tartaletek:
Základní máslový krém
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 2,5 dl mléka
- 2 žloutek
- 1/2 sáčku pudinkového prášku
Pudinkový prášek rozmíchejte v části mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, přidáme rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání povaříme k houstnutí. Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny a zašleháme žloutky. Na závěr do směsi po malých částech zašleháme prochladlý pudink. U máslových krémů je velmi důležité, aby všechny přísady měly stejnou ( pokojovou) teplotu, jinak se krém srazí. Pokud se stane, odeberte, kousek z hotové směsi a rozehřejte v kastrůlku a zašlehejte nazpět do směsi. Vznikne hladký krém bez žmolků.
Další varianty základního máslového krému:
- čokoládový krém - do hotového krému vmícháme 50 g kvalitní čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a zchladlé na pokojovou teplotu
- moka krém - do hotového krému vetřeme 3 lžíce instantní bezlepkové kávy
- pistáciový krém - 150 g nesolených vyloupaných pistácií rozdrtíme na prášek a vmícháme do hotového krému.
- kokosový krém - do hotového krému vmícháme 4 lžíce strouhaného kokosu
Máslový krém se smetanou
- 200 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 1 lžíce smetany
- vanilkové aroma
Máslo nastrouháme na hrubém struhadle, necháme ho změknout a pak k němu za stálého míchání po lžících přidáváme prosátý moučkový cukr, až vznikne krém. Na závěr zamícháme vanilkové aroma a smetanu. Krém necháme 30 minut vychladnou do lednici, poté naplníme do cukrářského sáčku a plníme.
Další varianty máslového krému se smetanou:
- kakaový krém - do hotového krému zašleháme jednu vrchovatou lžíci prosátého kakaa
Nugátový krém
- 125 g másla
- 100 g nugátové čokolády bez lepku nebo nutely
- 1,25 dl mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 vrchovatá lžíce bramborového škrobu
- 1 lžíce krupicového cukru
Polovinu mléka nalijeme do misky, přidáme rozlámanou čokoládu, misku vložíme do horké lázně a necháme čokoládu rozpustit. Ve zbylém mléce rozmícháme škrob s cukrem, tuto směs přilijeme k rozehřáté čokoládě a mícháme, dokud krém nezhoustne. Pak ho necháme za občasného míchání zchladnout. Změklé máslo utřeme s vanilkovým cukrem a po částech do něj vešleháme prochladlý čokoládový krém.
Ovocný krém
- 4 dl zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru
- 100 g rozmixovaného ovoce
- 3 plátky želatiny
Smetanu promícháme s cukrem a ovocem, přidáme želatinu rozpuštěnou v troše horké vody, promícháme. Tento krém použijte iihned, protože rychle tuhne.
Citrónový krém
- šťáva ze tří citrónů
- 80 g cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce škrobu
- 2,5 dl vody
- 2 lžíce vody
Citrónovou šťávu svaříme s cukrem a 2,5 dl vody. Žloutky utřeme se škrobovou moučkou a 2 lžícemi vody na hladký krém a vmícháme ho do vroucí citrónové vody. Za stálého míchání přivedeme k varu, Odstavíme z ohně a přecedíme přes síto. Do horké hmoty opatrně vmícháme sníh z bílků a krém vychladíme.
Klasická pařížská šlehačka
- 2,5 dl smetany ke šlehání
- 200 g kvalitní čokolády
Čerstvou smetanu ke šlehání nalijeme do kastrolu nebo hrnce a zahřejeme. Ještě než se začne vařit, přidáme nasekanou čokoládu , kastrol odstraníme z ohně, mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Směs necháme vychladnout a pak ji alespoň na dvě hodiny dáme do lednice.
Tvarohový krém
- 2 kostky tvarohu
- 3 lžíce cukru
- 250 g másla
Vyšleháme tvaroh s cukrem dohladka. Následně zašleháme změklé máslo.
Lehký tvarohový krém
- 2 měkké tvarohy
- 1 šlehačka
- 1 plátek želatiny
- cukr moučka
Ušleháme šlehačku do tuha. Zvlášť ušleháme tvaroh s cukrem, do kterého následně ručně zamícháme vyšlehanou šlehačku. Nakonec metličkou vmíchejte želatinu, kterou jste připravili podle postupu.
Karamelovo - máslový krém
- 1 karamelové kondenzované mléko v plechovce
- 1 máslo
Změklé máslo vyšleháme do pěny a poté postupně zašleháváme kondenzované mléko.
Krém bez mléka
- 250 g rostlinného tuku
- 300 ml alternativní mléka quinoa s agáve
- 2-3 lžíce cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček vanilkového pudinku
V mléce uvaříme pudink do husté hmoty. po uvaření odstavíme a necháme zchladnout za občasného míchání. Mezitím si vyšleháme změklý tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně do této směsi přidáváme vlažný pudink. Následně šleháme dalších 10-12 minut.
Pokud je krém bez mléka řídký, přidejte rozpuštěný 100 % tuk ( např. Omega)- 2-3 lžíce,