Různé druhy krémů nejenom na tartaletky

Tartaletky jsou ty úžasně křehké a jemné košíčky. Když celiak dostane chuť na sladké nebo v cukrárně vidí tartaletky,  začne listovat všemi kuchařkami, googlovat a pak dá dohromady recept. Pokud se povede - super :-) . Pokud se nepovede- nezoufejte. Máme záchranu, která se povede vždy- směs na tartaletky. Když vytvoříte a upečete košíčky, vyskytne se další otázka, čím a jak je naplnit. Nebojte se, není to těžké. 

Následující krémy jsou vhodné nejenom na tartaletky, ale i na dorty. Uvedené množství je na cca 16 kusů  tartaletek:

Základní máslový krém 

  • 200 g másla 
  • 150 g moučkového cukru
  • 2,5 dl mléka
  • 2 žloutek
  • 1/2 sáčku pudinkového prášku

Pudinkový prášek rozmíchejte v části mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, přidáme rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání povaříme k houstnutí. Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny a zašleháme žloutky. Na závěr do směsi po malých částech zašleháme prochladlý pudink. U máslových krémů je velmi důležité, aby všechny přísady měly stejnou ( pokojovou) teplotu, jinak se krém srazí. Pokud se stane, odeberte, kousek z hotové směsi a rozehřejte v kastrůlku a zašlehejte nazpět do směsi. Vznikne hladký krém bez žmolků. 

 

Další varianty základního máslového krému: 

  • čokoládový krém - do hotového krému vmícháme 50 g kvalitní čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a zchladlé na pokojovou teplotu
  • moka krém - do hotového krému vetřeme 3 lžíce instantní bezlepkové kávy
  • pistáciový krém - 150 g nesolených  vyloupaných pistácií rozdrtíme na prášek a vmícháme do hotového krému.
  • kokosový krém - do hotového krému vmícháme 4 lžíce strouhaného kokosu

 

Máslový krém se smetanou

  •  200 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 lžíce smetany
  • vanilkové aroma

Máslo nastrouháme na hrubém struhadle, necháme ho změknout  a pak k němu za stálého míchání po lžících přidáváme prosátý moučkový cukr, až vznikne krém. Na závěr zamícháme vanilkové aroma a smetanu. Krém necháme 30 minut vychladnou do lednici, poté naplníme do cukrářského sáčku a plníme. 

Další varianty máslového krému se smetanou:

  • kakaový krém - do hotového krému zašleháme jednu vrchovatou lžíci prosátého kakaa

 

Nugátový krém

  • 125 g másla
  • 100 g nugátové čokolády bez lepku nebo nutely
  • 1,25 dl mléka
  • 1  vanilkový cukr
  • 1 vrchovatá lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce krupicového cukru

Polovinu mléka nalijeme do misky, přidáme rozlámanou čokoládu, misku vložíme do horké lázně a necháme čokoládu rozpustit. Ve zbylém mléce rozmícháme škrob s cukrem, tuto směs přilijeme k rozehřáté čokoládě a mícháme, dokud krém nezhoustne. Pak ho necháme za občasného míchání zchladnout. Změklé máslo utřeme s vanilkovým cukrem a po částech do něj vešleháme prochladlý čokoládový krém. 

 

Ovocný krém 

  • 4 dl zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g rozmixovaného ovoce
  • 3 plátky želatiny

Smetanu promícháme s cukrem a ovocem, přidáme želatinu rozpuštěnou v troše  horké vody, promícháme. Tento krém použijte iihned, protože rychle tuhne. 

 

Citrónový krém

  • šťáva ze tří citrónů
  • 80 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce škrobu
  • 2,5 dl vody
  • 2 lžíce vody

Citrónovou šťávu  svaříme  s cukrem  a 2,5 dl vody. Žloutky utřeme se škrobovou moučkou a 2 lžícemi vody na hladký krém a vmícháme ho do vroucí citrónové vody. Za stálého míchání přivedeme k varu, Odstavíme z ohně a přecedíme přes síto. Do horké hmoty opatrně vmícháme sníh z bílků  a krém vychladíme.

 

Klasická pařížská šlehačka

  •  2,5 dl smetany ke šlehání
  • 200 g kvalitní čokolády

Čerstvou smetanu ke šlehání nalijeme do kastrolu nebo hrnce a zahřejeme. Ještě než se začne vařit, přidáme nasekanou čokoládu , kastrol odstraníme z ohně, mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Směs necháme vychladnout a pak ji alespoň na dvě hodiny dáme do lednice. 

 

Tvarohový krém 

  • 2 kostky tvarohu
  • 3 lžíce cukru
  • 250 g másla

Vyšleháme tvaroh s cukrem dohladka. Následně zašleháme změklé máslo.

 

Lehký tvarohový krém

  • 2 měkké tvarohy
  • 1 šlehačka
  • 1 plátek želatiny
  • cukr moučka

Ušleháme šlehačku do tuha. Zvlášť ušleháme tvaroh s cukrem, do kterého následně ručně zamícháme vyšlehanou šlehačku. Nakonec metličkou vmíchejte želatinu, kterou jste připravili podle postupu.

 

Karamelovo - máslový krém 

  • 1 karamelové kondenzované mléko v plechovce
  • 1 máslo

Změklé máslo vyšleháme do pěny a poté postupně zašleháváme kondenzované mléko. 

 

Krém bez mléka

V mléce uvaříme pudink do husté hmoty. po uvaření odstavíme a necháme zchladnout za občasného míchání. Mezitím si vyšleháme změklý tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně do této směsi přidáváme vlažný pudink. Následně šleháme dalších 10-12 minut. 

Pokud je krém bez mléka řídký, přidejte  rozpuštěný 100 % tuk ( např. Omega)- 2-3 lžíce,