Různé druhy krémů nejenom na tartaletky

Tartaletky jsou ty úžasně křehké a jemné košíčky. Když celiak dostane chuť na sladké nebo v cukrárně vidí tartaletky,  začne listovat všemi kuchařkami, googlovat a pak dá dohromady recept. Pokud se povede - super :-) . Pokud se nepovede- nezoufejte. Máme záchranu, která se povede vždy- směs na tartaletky. Když vytvoříte a upečete košíčky, vyskytne se další otázka, čím a jak je naplnit. Nebojte se, není to těžké. 

Následující krémy jsou vhodné nejenom na tartaletky, ale i na dorty. Uvedené množství je na cca 16 kusů  tartaletek:

Základní máslový krém 

  • 200 g másla 
  • 150 g moučkového cukru
  • 2,5 dl mléka
  • 2 žloutek
  • 1/2 sáčku pudinkového prášku

Pudinkový prášek rozmíchejte v části mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, přidáme rozmíchaný pudinkový prášek a za stálého míchání povaříme k houstnutí. Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny a zašleháme žloutky. Na závěr do směsi po malých částech zašleháme prochladlý pudink. U máslových krémů je velmi důležité, aby všechny přísady měly stejnou ( pokojovou) teplotu, jinak se krém srazí. Pokud se stane, odeberte, kousek z hotové směsi a rozehřejte v kastrůlku a zašlehejte nazpět do směsi. Vznikne hladký krém bez žmolků. 

 

Další varianty základního máslového krému: 

  • čokoládový krém - do hotového krému vmícháme 50 g kvalitní čokolády rozpuštěné ve vodní lázni a zchladlé na pokojovou teplotu
  • moka krém - do hotového krému vetřeme 3 lžíce instantní bezlepkové kávy
  • pistáciový krém - 150 g nesolených  vyloupaných pistácií rozdrtíme na prášek a vmícháme do hotového krému.
  • kokosový krém - do hotového krému vmícháme 4 lžíce strouhaného kokosu

 

Máslový krém se smetanou

  •  200 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • 1 lžíce smetany
  • vanilkové aroma

Máslo nastrouháme na hrubém struhadle, necháme ho změknout  a pak k němu za stálého míchání po lžících přidáváme prosátý moučkový cukr, až vznikne krém. Na závěr zamícháme vanilkové aroma a smetanu. Krém necháme 30 minut vychladnou do lednici, poté naplníme do cukrářského sáčku a plníme. 

Další varianty máslového krému se smetanou:

  • kakaový krém - do hotového krému zašleháme jednu vrchovatou lžíci prosátého kakaa

 

Nugátový krém

  • 125 g másla
  • 100 g nugátové čokolády bez lepku nebo nutely
  • 1,25 dl mléka
  • 1  vanilkový cukr
  • 1 vrchovatá lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžíce krupicového cukru

Polovinu mléka nalijeme do misky, přidáme rozlámanou čokoládu, misku vložíme do horké lázně a necháme čokoládu rozpustit. Ve zbylém mléce rozmícháme škrob s cukrem, tuto směs přilijeme k rozehřáté čokoládě a mícháme, dokud krém nezhoustne. Pak ho necháme za občasného míchání zchladnout. Změklé máslo utřeme s vanilkovým cukrem a po částech do něj vešleháme prochladlý čokoládový krém. 

 

Ovocný krém 

  • 4 dl zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g rozmixovaného ovoce
  • 3 plátky želatiny

Smetanu promícháme s cukrem a ovocem, přidáme želatinu rozpuštěnou v troše  horké vody, promícháme. Tento krém použijte iihned, protože rychle tuhne. 

 

Citrónový krém

  • šťáva ze tří citrónů
  • 80 g cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce škrobu
  • 2,5 dl vody
  • 2 lžíce vody

Citrónovou šťávu  svaříme  s cukrem  a 2,5 dl vody. Žloutky utřeme se škrobovou moučkou a 2 lžícemi vody na hladký krém a vmícháme ho do vroucí citrónové vody. Za stálého míchání přivedeme k varu, Odstavíme z ohně a přecedíme přes síto. Do horké hmoty opatrně vmícháme sníh z bílků  a krém vychladíme.

 

Klasická pařížská šlehačka

  •  2,5 dl smetany ke šlehání
  • 200 g kvalitní čokolády

Čerstvou smetanu ke šlehání nalijeme do kastrolu nebo hrnce a zahřejeme. Ještě než se začne vařit, přidáme nasekanou čokoládu , kastrol odstraníme z ohně, mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Směs necháme vychladnout a pak ji alespoň na dvě hodiny dáme do lednice. 

 

Tvarohový krém 

  • 2 kostky tvarohu
  • 3 lžíce cukru
  • 250 g másla

Vyšleháme tvaroh s cukrem dohladka. Následně zašleháme změklé máslo.

 

Lehký tvarohový krém

  • 2 měkké tvarohy
  • 1 šlehačka
  • 1 plátek želatiny
  • cukr moučka

Ušleháme šlehačku do tuha. Zvlášť ušleháme tvaroh s cukrem, do kterého následně ručně zamícháme vyšlehanou šlehačku. Nakonec metličkou vmíchejte želatinu, kterou jste připravili podle postupu.

 

Karamelovo - máslový krém 

  • 1 karamelové kondenzované mléko v plechovce
  • 1 máslo

Změklé máslo vyšleháme do pěny a poté postupně zašleháváme kondenzované mléko. 

 

Krém bez mléka

V mléce uvaříme pudink do husté hmoty. po uvaření odstavíme a necháme zchladnout za občasného míchání. Mezitím si vyšleháme změklý tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Postupně do této směsi přidáváme vlažný pudink. Následně šleháme dalších 10-12 minut. 

Pokud je krém bez mléka řídký, přidejte  rozpuštěný 100 % tuk ( např. Omega)- 2-3 lžíce,

 

 

 

  

 

 

Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení