Tahle křupavá dobrota je rozšířená hlavně ve Španělsku, Portugalsku a latinské Americe. Běžně ji dostane v kornoutku na ulici. Pokud čekáte návštěvu a máte rádi mlsání společně s přáteli, je to ideální zákusek. Dalo by se říci, že je to trochu kompenzace za koblihy.
Doba přípravy: 15 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
- 310 ml mléka ( pokud máte intoleranci laktózy, lze použít vodu, nebo alternativu mléka)
- 25 g másla
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového cukru
- 140 g univerzální mouky DOVES FARM
- 3 vejce nebo náhradu vajec Orgran
- rostlinný olej na smažení
Na omáčku:
- 200 g tmavé čokolády
- 250 ml smetany na šlehání
Postup:
1. Dejte do rendlíku mléko, máslo, cukr, vanilku a špetku soli a na středním plameni a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, až se cukr rozpustí. Ztlumte plamen a přisypte mouku. Míchejte pár minut, až se z těsta zformuje koule. Přesuňte ji do mísy a nechte 5 minut chladnout. Ručním šlehačem pak zapracujte jedno vejce po druhém. Těsto potom přesuňte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou.
2. Rozpusťte čokoládu se smetanou na malém plameni, až vznikne hladký krém. Odložte a udržujte horké.
3. Rozpalte 5 cm vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180°C) a vytlačujte zhruba 7 cm dlouhé kousky těsta přímo do oleje. Smažte je dozlatova celkem 3 minuty, během smažení jednou obraťte. Nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte s horkou čokoládovou omáčkou k namáčení.
4. Doporučení - Churros budou lepší, když je ihned po usmažení obalíte v krupicovém cukru či cukru smíchaném se skořicí.
5. Tip - čokoládu okořeňte pálivou papričkou, kterou povaříte v čokoládě.