Bezlepkové Churros

Tahle křupavá dobrota je rozšířená hlavně ve Španělsku, Portugalsku a latinské Americe. Běžně ji dostane v kornoutku na ulici. Pokud čekáte návštěvu a máte rádi mlsání společně s přáteli, je to ideální zákusek. Dalo by se říci, že je to trochu kompenzace za koblihy.

Doba přípravy: 15 minut

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 310 ml mléka ( pokud máte intoleranci laktózy, lze použít vodu, nebo alternativu mléka)
  • 25 g másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru
  • 140 g univerzální mouky DOVES FARM
  • 3 vejce nebo náhradu vajec Orgran 
  • rostlinný olej na smažení

Na omáčku: 

  • 200 g tmavé čokolády
  • 250 ml smetany na šlehání

Postup: 

1. Dejte do rendlíku mléko, máslo, cukr, vanilku a špetku soli a na středním plameni a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, až se cukr rozpustí. Ztlumte plamen a přisypte mouku. Míchejte pár minut, až se z těsta zformuje koule. Přesuňte ji do mísy a nechte 5 minut chladnout. Ručním šlehačem pak zapracujte jedno vejce po druhém. Těsto potom přesuňte do zdobicího sáčku s řezanou špičkou.

2. Rozpusťte čokoládu se smetanou na malém plameni, až vznikne hladký krém. Odložte a udržujte horké.

3. Rozpalte 5 cm vysokou vrstvu oleje (optimálně na 180°C) a vytlačujte zhruba 7 cm dlouhé kousky těsta přímo do oleje. Smažte je dozlatova celkem 3 minuty, během smažení jednou obraťte. Nechte okapat na papírových utěrkách. Podávejte s horkou čokoládovou omáčkou k namáčení.

4. Doporučení - Churros budou lepší, když je ihned po usmažení obalíte v krupicovém cukru či cukru smíchaném se skořicí. 

5. Tip - čokoládu okořeňte pálivou papričkou, kterou povaříte v čokoládě.