Už dlouho mi syn fňuká, jak je to strašně nespravedlivé, že všechno dělají "lepkové" a on by hrozně rád zkusil ty kousky z KFC. O víkendu jsem mu udělala radost a doma byl pravý fastfood. Já tedy osobně dost kroutím hlavou a očima, ale co bych pro něj neudělala. Pochutnali jsme si všichni.
Ingredience (na 4 porce)
- 1 kg kuřecích křidýlek
- ½ lžíce čerstvě mletého černého pepře
- sůl
- 2 vejce nebo náhrady vajec
- 250 ml kysaného podmáslí
- 1/2 lžíce Tabasca ( tabasco je bezlepkové)
- 250 g rýžové mouky hladké
- 1 lžíce kajenského pepře
- 1 lžíce hnědého cukru
- ½ lžičky mletých chilli papřiček
- ½ lžičky granulovaného česneku
- ½ lžičky sladké papriky
slunečnicový olej na smažení
Postup:
- Kuřecí křidýlka dobře osolte a opepřte, nechte chvíli odpočinout v lednici.
- Potřebujete celkem 3 mísy - v jedné smíchejte podmáslí s Tabascem a vejci, do druhé nasypte mouku, ve třetí smíchejte koření.
- Na smažení budete potřebovat vyšší hrnec, který naplníte dostatečným množstvím oleje, aby křidýlka byla ponořená (Pokud máte fritovací hrnec, je to ideální). Nalijte velké množství oleje a rozehřejte.
- Křidýlka obalte v nejdříve v mouce, poté je namočte do směsi podmáslí a následně obalte opět v mouce. Takto obalená křidýlka vkládejte do rozpáleného oleje.
- Kuře pozvolna opečte a opečené pokládejte na ubrousek, aby odkapal přebytečný tuk.
- Když budete mít všechny kousky opečené, odeberte z oleje menší množství a nalijte do směsi s kořením (pozor, tuk nesmí být příliš horký a mísa musí odolat teplotě)
- Směs promíchejte a pomocí mašlovačky pomažte kousky ze všech stran. A je hotovo, můžete podávat.
Kousky jsou dobré s pečivem nebo americkým bramborem.
Fritovací hrnec nebo hlubokou pánev naplníme vysokou vrstvou slunečnicového oleje, který rozehřejeme na 160 °C.
Namarinovaná křidýlka osušíme papírovými utěrkami a po jednom je postupně obalíme v mouce (přebytek oklepeme), podmáslí a opět v mouce. Obalená křidýlka pokládáme na pečicí mřížku nebo na plech vyložený pečicím papírem.
Obalená kuřecí křidýlka smažíme po částech v rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova. Usmažená křidýlka zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce.
Jakmile máme všechny kuřecí křidýlka usmažená, necháme olej mírně vychladnout a v tepelně odolné misce si mezitím promícháme kajenský pepř, hnědý cukr, mleté chilli, granulovaný česnek a papriku.
Jakmile není olej příliš horký, odlijeme 125 ml a přidáme ho ke koření. Promícháme a kořeněným olejem potřeme usmažená křidýlka.