Tyto bezlepkové rohlíky jsou bezkonkurenční a nám moc chutnají. Díky přidanému jogurtu / zakysané smetaně zůstanou vláčné, nedrolí se druhý den. A největší radost? No tu mají samozřejmě děti. Můžou si konečně vychutnat párek v rohlíku a necítí se ošizeny. Rohlíky jsou dobré i po rozmrazení.
Počet porcí: 6 ks
Doba přípravy: 55 minut+ 25 minut pečení
Ingredience:
- 250 g mouky Schaer Mix B
- 200 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 15 g čerstvého droždí
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička soli
- kamenná sůl na posypání / mák
- 2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany
- 1 vejce na potření + pár kapek citrónu
- kamenná sůl na posypání / mák
Postup:
1. Do větší mísy si navažte 250 g mouky Schaer MIX B.
2. Do další, menší misky nalijte trochu mléka ( nemusíte použít celé množství z 200 ml), přidejte rozdrobené droždí, 1 lžíci mouky z odváženého množství a 1 lžičku cukru. Zamíchejte a nechte odstát asi 15 minut, aby vykynul kvásek.
3. Předehřejte si troubu na 50 stupňů ( horní, dolní pečení)
4. Do zbylé mouky přidejte jogurt nebo zakysanou smetanu, slunečnicový olej, zbylé mléko, vykynutý kvásek a 1 lžičku soli. Vypracujte těsto pomocí vařečky. Těsto bude lepivé a trochu řídké. Toho se vůbec nelekejte, po vykynutí těsto nabude a bude tužší.
5. Vypracované těsto zakryjte utěrkou a nechte jej vykynout ve vyhřáté troubě na 50 stupňů asi 25 minut.
6. Vykynuté těsto vyklopte na předem pomoučněný vál. Pokud je těsto stále lepivé, zapracujte více mouky a vypracujte těsto, které se nelepí.
7. Z těsta vyválejte váleček a rozdělte na 6 dílů- jednotlivé díly rozválejte na placku a smotejte do válečku- do tvaru rohlíku ( Těsto rolujte od jednoho konce k druhému)
8. Rohlíky pokládejte na plech pokrytý pečícím papírem. Nechte je ještě 15 minut nakynout, poté potřete směsí vejce a citrónu, posypte hrubou solí, mákem.
9. Troubu si rozehřejte na 180 stupňů a do spodní části trouby vložte kastrůlek s vodou.
10. Vykynuté rohlíky vložte do trouby a pečte přibližně 25 minut dozlatova.