Dýňový koláč bez lepku

Podzim je spjat s dýněmi. Proto se dnes zaměříme na dýni Hokaido, která je vitamínovou bombou s detoxikačními účinky. Dýňový koláč vás určitě mile překvapí. Udělejte si podzimní náladu i doma. 

Počet kusů: 12

Ingredience náplň: 

Ingredience těsto: 

 

Postup: 

  •  Předehřejte troubu na 180 stupňů (horkovzduch). Plech vyložte pečícím papírem. Dýni rozpulte, vyberte lžící semena a nakrájejte na větší kousky.   Rozložte je na plech, přikryjte alobalem nebo pečícím papírem. Takto vložte do trouby a pečte 50 minut. Dýni odkryjte na posledních 10 minut. 
  • Mezitím si připravte těsto. Prosyjte přes síto mouku a xantanovou gumu. Přidejte cukr a skořici. Poté kostky rozkrájeného másla a prsty důkladně vše spojte, dokud nevznikne drobenka. Přidejte vejce, bílý jogurt a opět ručně propracujte. Hotové těsto zabalte do poravinové fólie a nechte minimálně 30 minut odpočinou v lednici.
  • Hotovou dýni vyndejte z troubu a nechte vychladnout.
  • Dortovou formu nebo formu na quiche ( průměr 26-28 cm) vymažte máslem a vysypte moukou ( stačí použít obyčejná rýžová polohrubá mouka). Vychladlé těsto rozválejte na troušťku 2 cm. Doporučuji rozválet mezi pomoučněným pečícím papírem nebo fólií, těsto se lépe přenáší. Rozválené těsto přeneste pomocí válečku do formy a upravte. Odstraňte přebytečné těsto u kraje, budete jej potřebovat na mřížky. Propíchejte dno vidličkou. Na těsto položte pečící papír a zatěžkejte fazolemi, hrachem nebo rýží. 
  •   Vložte do vyhřáté trouby a pečte 10-12 minut. Vyndejte z trouby, odstraňte pečící papír s fazolemi a pečte odkryté dalších 4-5 minut. Po upečení nechte vychladnout.
  •   Mezítím zpracujte vychladlou dýni. Kůru odloupněte, půjde lehce. Dýni vložte do mixéru, rozmixujte do hladka. Přidejte rozehřáté máslo, třtinový cukr,        mouku, skořici, vanilkový extrakt a vejce. Mixujte 1-2 minuty do hladka. 
  •   Hmotu naneste rovnoměrně na upečené těsto. Ze zbytku těsta, opět mezi pomoučněnými fóliemi, vyválejte plát, tenčí než základní korpus a nakrájejte na      proužky, přibližně 1 cm široké. Koláč ozdobte mřížkovým vzorem.Těsto potřete rozkvedlaným vejcem a vložte do rozehřáté trouby na 40-45 minut. 
  •   Po vychladnutí pocukrujte práškovým cukrem. 
Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...