Podzim je spjat s dýněmi. Proto se dnes zaměříme na dýni Hokaido, která je vitamínovou bombou s detoxikačními účinky. Dýňový koláč vás určitě mile překvapí. Udělejte si podzimní náladu i doma.
Počet kusů: 12
Ingredience náplň:
- 1,2 kg nakrájené dýně Hokaido ( i se slupkou)
- 130 g třtinového tmavého cukru
- 50 g másla ( u bezmléčné diety použijte Alsan-bio)
- 4 zarovnané lžíce univerzální mouky Doves Farm
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 vejce ( 2 kusy do směsi, 1 kus na potření těsta)
- moučkový cukr na posypání
Ingredience těsto:
- 250 g univerzální mouky Doves Farm
- 1/2 lžičky xantanové gumy
- 50 g třtinového cukru
- špetka skořice
- 125 g studeného másla ( u bezmléčné diety použijte Alsan- Bio)
- 1 celé vejce
- 3 lžíce bílého jogurtu ( u bezmléčné diety použijte rýžový jogurt, nebo jinou rostlinnou alternativu- můžete použít i rostlinné mléko)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů (horkovzduch). Plech vyložte pečícím papírem. Dýni rozpulte, vyberte lžící semena a nakrájejte na větší kousky. Rozložte je na plech, přikryjte alobalem nebo pečícím papírem. Takto vložte do trouby a pečte 50 minut. Dýni odkryjte na posledních 10 minut.
- Mezitím si připravte těsto. Prosyjte přes síto mouku a xantanovou gumu. Přidejte cukr a skořici. Poté kostky rozkrájeného másla a prsty důkladně vše spojte, dokud nevznikne drobenka. Přidejte vejce, bílý jogurt a opět ručně propracujte. Hotové těsto zabalte do poravinové fólie a nechte minimálně 30 minut odpočinou v lednici.
- Hotovou dýni vyndejte z troubu a nechte vychladnout.
- Dortovou formu nebo formu na quiche ( průměr 26-28 cm) vymažte máslem a vysypte moukou ( stačí použít obyčejná rýžová polohrubá mouka). Vychladlé těsto rozválejte na troušťku 2 cm. Doporučuji rozválet mezi pomoučněným pečícím papírem nebo fólií, těsto se lépe přenáší. Rozválené těsto přeneste pomocí válečku do formy a upravte. Odstraňte přebytečné těsto u kraje, budete jej potřebovat na mřížky. Propíchejte dno vidličkou. Na těsto položte pečící papír a zatěžkejte fazolemi, hrachem nebo rýží.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte 10-12 minut. Vyndejte z trouby, odstraňte pečící papír s fazolemi a pečte odkryté dalších 4-5 minut. Po upečení nechte vychladnout.
- Mezítím zpracujte vychladlou dýni. Kůru odloupněte, půjde lehce. Dýni vložte do mixéru, rozmixujte do hladka. Přidejte rozehřáté máslo, třtinový cukr, mouku, skořici, vanilkový extrakt a vejce. Mixujte 1-2 minuty do hladka.
- Hmotu naneste rovnoměrně na upečené těsto. Ze zbytku těsta, opět mezi pomoučněnými fóliemi, vyválejte plát, tenčí než základní korpus a nakrájejte na proužky, přibližně 1 cm široké. Koláč ozdobte mřížkovým vzorem.Těsto potřete rozkvedlaným vejcem a vložte do rozehřáté trouby na 40-45 minut.
- Po vychladnutí pocukrujte práškovým cukrem.