Ingredience:
- 3 celá vejce
- 2 žloutky
- 220 g krupicového cukru
- 500 ml smetany na šlehání
- vanilka lusk-zrníčka (nebo vanilk. extrakt)
Postup:
1. Vodu v hrnci uveďte do varu. Mezitím 3 vejce a 2 žloutky vložte do ohnivzdorné mísy a položte na hrnec s vroucí vodou. Směs vyšlehejte mixérem až do zbělení a zhoustnutí, přibližně 10 minut. Poté sundejte mísu z hrnce a nechejte vychladnout za občasného prošlehání.
2. Vedle si vyšlehejte 500 ml smetany na šlehání. Po vychladnutí, krém z vajec po částech zamíchejte do šlehačky.
3. Dochucení zmzliny je na Vás - pokud dochutíte medem, karamelem tak nedávejte tolik cukru do základu. Přidejte čokoládu, javorový sirup, zavařený pečený čaj z jablek, opražené a rozsekané vlašské ořechy, jahody, citrónovou kůru atd.
4. Uložte do mrazničky nejméně na 6 hodin.