Slané krekry bez lepku

Občas přijde chuť na slané. Výhodou těchto krekrů je, že čím jsou odleženější, tím jsou lepší. 

Přinášíme následující recept:

Příprava: cca  15 minut

Počet: 25 ks

Ingredience: 

  • 140 g  bezlepkové mouky ( Doves Farm plain) + mouka na vyválení
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva ( vhodný pro bezlepkovou dietu- Dr. Oetker)
  • 1/2 kávové lžičky cukru
  • 1/2 lžičky maďarské papriky
  • 1/4 lžičky soli + na posypání
  • 56 g změklého másla + 10 g rozehřátého na potření
  • 1 polévková lžíce rostlinného oleje
  • 60 ml -120 ml velmi studené vody
  • mák

Postup: 

Předehřejte troubu na 190 stupňů- horní a spodní pečení

1. Smíchejte mouku, prášek do pečiva, maďarskou papriku a cukr. 

2. Do připravené směsi nastrouhejte změklé máslo, přidejte lžíci oleje

3. Postupně přidávejte studenou vodu do té doby, kdy vznikne těsto, ale pozor, aby nebylo těsto moc lepivé.

4. Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou část vyválejte na pomoučněném vále. Použijte vykrajovátka. Vykrájené tvary položte na plech vyložený pečícím papírem, propíchněte pomocí vidličky, potřete rozehřátým máslem a posypte mákem. 

5. Pečte v předem vyhřáté troubě dozlatova ( přibližně 15-20 minut). Průběžně hlídejte. 

Krekry doporučujeme jíst po vychladnutí.