Jáhlový chléb se syrovátkou

 

 

 

Jáhlový chléb má tekutější konzistenci, nicméně se s těstem dobře pracuje. Po upečení je vláčný, nedrolí se. Pokud pečete v klasické troubě, je nutné péct ve formě. Chléb můžete připravit i v pekárně na chleba. Pečte na rychlý program. 

A proč přidáváme syrovátkový protein? Bezlepková mouka obsahuje méně bílkovin než mouka pšeničná, žitná atd. Přidáním proteinu snížíte glykemický index , chléb zůstane delší dobu čerstvý.

 

Ingredience:

  • 450 ml vody
  • 100 g jáhlové mouky
  • 50 g rýžové mouky Doves Farm
  • 200 g mouky Schär Mix B
  • 100 g tmavé chlebové mouky Doves Farm
  • 450 ml vody
  • 2 lžíce oleje ( nejlépe olivového)
  • 2 lžíce jablečného nebo rýžového octa
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 kávová lžička cukru
  • 2 lžíce sušené syrovátky ( koupíte běžně v řetězci) nebo syrovátkového proteinu ( k dostání ve specializovaných prodejnách sportovní výživy, např. zde )
  • 1 kávová lžička chlebového koření
  • 1 lžíce lněného semínka 
  • 20 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného

 

Postup:

1. Do jedné mísy si navažte potřebné množství mouk a promíchejte. Odměřte vodu.

2. Připravte si kvásek- do misky rozdrolte čerstvé droždí, přidejte cukr, 1 lžící mouky z odváženého množství a zalijte trochou vody z odměřeného množství. Promíchejte a nechejte 10 minut odstát, dokud se nevytvoří "čepička". ( sušené droždí přidejte rovnou do mouky)

3. Do mísy s moukou přidejte zbytek sypkých surovin - sůl, syrovátku nebo syrovátkový protein, chlebové koření, lněná semínka

4. Do připravené vody přidejte olej, ocet.

5. Když je kvásek hotový, přilejte jej k mouce, zalijte vodou a promíchejte.

6. Těsto je tekuté, proto se nelekejte. Je nutné péct ve formě. Těsto nechte vykynout v troubě na 50 stupňů 20 minut.

7. Vymažte formu tukem a vysypte bezlepkovou moukou ( můžete použít jakoukoliv). Po vykynutí těsto nalijte do formy. Mezitím si rozpalte troubu na 230 stupňů a do trouby vložte pekáček s vodou. 

8. Chléb pokropte vodou pomocí postřikovače a vložte do trouby. Při 230 stupních pečte 10 minut, poté stáhněte teplotu na 200 stupňů a chléb pečte dalších 40 minut. 

9. Po upečení chléb vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

Chléb lze uchovávat i v mrazničce- rozkrojte na plátky.

 

 

Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení