Jáhlový chléb se syrovátkou

 

 

 

Jáhlový chléb má tekutější konzistenci, nicméně se s těstem dobře pracuje. Po upečení je vláčný, nedrolí se. Pokud pečete v klasické troubě, je nutné péct ve formě. Chléb můžete připravit i v pekárně na chleba. Pečte na rychlý program. 

A proč přidáváme syrovátkový protein? Bezlepková mouka obsahuje méně bílkovin než mouka pšeničná, žitná atd. Přidáním proteinu snížíte glykemický index , chléb zůstane delší dobu čerstvý.

 

Ingredience:

  • 450 ml vody
  • 100 g jáhlové mouky
  • 50 g rýžové mouky Doves Farm
  • 200 g mouky Schär Mix B
  • 100 g tmavé chlebové mouky Doves Farm
  • 450 ml vody
  • 2 lžíce oleje ( nejlépe olivového)
  • 2 lžíce jablečného nebo rýžového octa
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 kávová lžička cukru
  • 2 lžíce sušené syrovátky ( koupíte běžně v řetězci) nebo syrovátkového proteinu ( k dostání ve specializovaných prodejnách sportovní výživy, např. zde )
  • 1 kávová lžička chlebového koření
  • 1 lžíce lněného semínka 
  • 20 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného

 

Postup:

1. Do jedné mísy si navažte potřebné množství mouk a promíchejte. Odměřte vodu.

2. Připravte si kvásek- do misky rozdrolte čerstvé droždí, přidejte cukr, 1 lžící mouky z odváženého množství a zalijte trochou vody z odměřeného množství. Promíchejte a nechejte 10 minut odstát, dokud se nevytvoří "čepička". ( sušené droždí přidejte rovnou do mouky)

3. Do mísy s moukou přidejte zbytek sypkých surovin - sůl, syrovátku nebo syrovátkový protein, chlebové koření, lněná semínka

4. Do připravené vody přidejte olej, ocet.

5. Když je kvásek hotový, přilejte jej k mouce, zalijte vodou a promíchejte.

6. Těsto je tekuté, proto se nelekejte. Je nutné péct ve formě. Těsto nechte vykynout v troubě na 50 stupňů 20 minut.

7. Vymažte formu tukem a vysypte bezlepkovou moukou ( můžete použít jakoukoliv). Po vykynutí těsto nalijte do formy. Mezitím si rozpalte troubu na 230 stupňů a do trouby vložte pekáček s vodou. 

8. Chléb pokropte vodou pomocí postřikovače a vložte do trouby. Při 230 stupních pečte 10 minut, poté stáhněte teplotu na 200 stupňů a chléb pečte dalších 40 minut. 

9. Po upečení chléb vyklopte a nechte vychladnout na mřížce.

Chléb lze uchovávat i v mrazničce- rozkrojte na plátky.

 

 

Schär - Pečivo, mouky ... Nominal - Směsi na pečení ... Barilla - Těstoviny ... Orgran - Náhrady vajec ... Natural - Mouky, hotová jídla ... Rumini - Mouky ... Moo Free - Čokolády bez mléka ...