Bezlepková dieta- povolené a zakázané potraviny

Hned na začátku je dobré říct, především pro začátečníky, abyste přechod na bezlepkovou dietu brali pozitivně. Berte bezlepkovou dietu jako přechod ke zdravému životnímu stylu, který vám udělá dobře nejenom na duši, ale i na těle. Budete jíst lehčeji, zdravěji, projeví se to na zdraví, i na váze.

Říká se, že lidí s intolerancí lepku v České republice neustále přibývá. V současné době jich prý existuje přibližně 120 000 diagnostikovaných. U značné části populace ovšem tato nemoc doposud nebyla diagnostikována, ve skutečnosti výsledné číslo může být mnohem vyšší.  Žádná zaručená léčba nemoci doposud neexistuje. Jedinou léčbou je celoživotní přísná bezlepková dieta. Dnes se z bezlepkové diety stává také životní styl, který dodržují nejenom celiaci, ale také osoby, které si zakládají na správném stravování a chtějí pro své tělo udělat něco navíc.

V dnešní době se lepek vyskytuje i v potravinách, kde by se přirozeně vyskytovat neměl. Důvod je jediný, funguje jako levné pojidlo. A proto jej obsahují levné uzeniny, jogurty ( především typu light), mléčné výrobky, polotovary, hotové pokrmy a pochutiny jako chipsy - prostě potraviny a suroviny,  do kterých bychom to na první pohled ani neřekli.

Pečlivě čtěte informace na etiketách. Lepek obsahují následující obiloviny:

  • pšenice
  • ječmen
  • žito
  • oves
  • špalda!

Především začínající celiaci si neví rady. Co jíst při bezlepkové dietě?  Přinášíme částečný seznam povolených a zakázaných potravin. Co vlastně můžete jíst? Seznam vychází z dostupných produktů na našem trhu.

Povolené potraviny: 

Jednodruhové mouky bez lepku

Dnes existuje široká škála mouk, která je přirozeně bezlepková. Jedná se o mouky:

rýžová mouka hladká, rýžová mouka polohrubá, kukuřičná mouka hladká, kukuřičná mouka polohrubá, amarantová mouka, ovesná mouka (jen označení bez lepku) cizrnová mouka, čiroková mouka, fazolová mouka, hrachová mouka, jáhelná mouka,  kokosová mouka, lupinová mouka, nopálová mouka, sójová mouka

Moučné směsi

Rumini - Rumini univerzální s čirokem,  Rumini univerzální,  Rumini na pizzu, Rumini chlebová mouka, Rumini palačinková, Jizerka zlatá univerzální ( s pšeničným deproteinovaným škrobem), Jizerka zelená univerzální, Schär Mehl Farina ( univerzální- vhodná na palačinky, i bramborové noky)Schär Mix B ( vhodná na pečivo a kynuté těsto), Schär Mix C - Mix Pâtisserie ( vhodná především na jemné pečivo jako jsou sušenky, dort, palačinky)Schär Mix it- univerzální mouka, Mantler, Proceli- univerzální mouka

Rýže

Můžete konzumovat jakékoliv výrobky z rýže, kde není žádná jiná přísada tzn. pšenice, žito, ječmen, (rýže natural, bílá rýže, červená rýže, parbolizovaná rýže, rýžové burizony, rýžová instantní kaše, rýžové těstoviny )

Obiloviny a další alternativy

Můžete kukuřičnou krupici, kukuřičnou instantní kaši, kukuřičný kus-kus, popcorn, kukuřičný chléb (extrudovaný), kukuřice zrno ( zmražené, ve směsi se zeleninou, sterilované), polentu bez lepku, maizenu (kukuřičný škrob), quinou ( bílou, černou, červenou), tef, maniok (tapioka), jedlý kaštan, karob

Brambory

Vařené brambory, pečené brambory, bramborová kaše ( pozor některé instantní kaše obsahují aroma, kde se lepek nachází), solamyl 
(bramborová škrobová moučka), bramborové noky bez lepku ( kupované často obsahují pšenici)

Sója

Sója luštěniny ( boby), sójové vločky, sójová krupice, sójová mouka ( hladká, hrubá, tučná, odtučněná), sójové maso ( kostky, plátky, drť), sójové boby pražené ( alaburky, oříšky), tofu (sójový sýr), sójové mléko, sójový jogurt bez lepku, sójové klíčky čerstvé i sterilované

Jáhly

Jáhly, jáhlová mouka, jáhlové vločky, jáhlové instantní kaše, jáhlové křupky

Pohanka

Pohanka hnědá, pohanka zelená, pohanková drť, pohanková mouka, pohankový křehký chléb, pohankové křupky bez lepku

Luštěniny

Fazole suché ( všechny druhy), fazolky zelené, fazole předvařené, fazole sterilované ve slaném nálevu, čočka hnědá, čočka (červená, zelená, černá) čočka předvařená, čočka sterilovaná ve slaném nálevu, hrách suchý ( zelený, žlutý, loupaný, neloupaný), hrášek zelený čerstvý i zmražený, sterilovaný a předvařený, cizrna, fazole adzuki, mungo

Ořechy a semena

Ořechy vlašské, lískové, kešu, para, mandle, slunečnicová semínka, semínka dýňová, sezamová, lněná, mák, kokos

Polévky

Všechny nezahuštěné polévky ( čisté vývary z masa hovězího, telecího, vepřového, skopového, kuřecího, králičího, zeleninové vývary) bez těstovin z pšenice, polévky zahuštěné rýží, bramborami, zeleninou, bezlepkovou zásmažkou, či zavářkou ( rýže, kukuřice, pohanka)

Masa

Všechny druhy vařeného nebo dušeného masa, pečeně, drůbež, ryby, zvěřina, šunka s vysokým podílem masa, paštiky a pomazánky ( nejlépe doma připravované), sekaná a mletá masa obsahující bezlepkovou strouhanku

Smažená jídla

po delší době diety lze zařadit jídla na bezlepkovém základě

Zelenina

Čerstvá syrová zelenina všeho druhu, vařená a dušená zelenina bez zahuštění nebo připravovaná s bezlepkovou moukou, nakládaná zelenina, mražená a sterilovaná

Ovoce

Čerstvé ovoce a čerstvé ovocné šťávy všeho druhu, kompoty, zmražené ovoce, protlaky, ovocné přesnnídávky bez obilných přísad, sušené ovoce, kandované ovoce

Vejce a sýry

vejce připravené na všechny způsoby, tvaroh, sýry tvrdé i tavené, žervé

Tuky

rostlinné oleje, máslo, margaríny, živočišné tuky ( smetana, zakysaní smetana, sádlo) 

Majonézy a dochucovadla

Tamari sójová omáčka, rajský protlak a kečup bez pšeničného škrobu ( vhodný je Hellmann´s), majonéza Hellmann´s, bylinky, čisté koření, med, cukr, moučkový cukr ( s kukuřičný škrobem), ocet, kakao

Pudinky a krémy

jen obsahující kukuřičný škrob

Nápoje

Mléko, káva, čaj, kakao, ovocné přírodní šťávy, mošty, minerální vody, přírodní zeleninové šťávy, víno

Zakázané potraviny: 

  •  Pšeničná, žitná, ječná mouka, ovesné vločky( které nemají označení bez lepku), krupice, kroupy, pšeničný škrob, strouhanka, špalda, kamut, jednozrnka, oves (pokud není označen jako bezlepkový), těstoviny
  •  dochucovadla: Masox ( bujón), bujóny všeobecně, sójová omáčka ( pokud není označena jako bezlepková)
  •  nakládaná masa z obchodu, jitrnice, jelita, karbanátky připravené v obchodu
  •  všechny pekařské výrobky: chléb, rohlíky, pečivo, koláče, běžné těstoviny, palačinky, lívance, svítek, krupicový a tvarohový nákyp, knedlíky, dorty, piškoty, oplatky, perník, krupicová kaše, suchary, sušenky
  •  plněná čokoláda, nugát, sladové bonbóny, karamelky, zmrzliny ( i zde může být skrytý lepek)
  • kávoviny, sladové výtažky, sušená káva, pivo a lihoviny, whisky

Potraviny, kde může být lepek ve skryté formě:

  •  aromatizované čaje (Lídl), náhražky kávy (Karo s ječmenem), mléčné nápoje
  •  zelenina ( mražená s přídavkem mouky), výrobky z ovoce ( zahuštěná dřeň), výrobky z brambor ( chipsy, krokety)
  •  mléčné výrobky ( ovocný jogurt), dochucovadla, omáčky, dressingy
  •  hořčice, sladkosti a mlsání (lékořice obsahuje pšeničný škrob, lentilky od Orionu- stará verze obsahuje pšenici)

 

Čtetě pozorně etikety a kupujte potraviny, které neosahují výše uvedené obiloviny ( ječmen, pšenice, žito, oves a špaldu). Pokud potravina obsahuje škrob, vždy by mělo být uvedeno jakého druhu. Celiak může konzumovat jen škrob v bezlepkové formě, tzn. DEPROTEINOVANÝ ( pšeničný škrob). Jedná se o škrob, kdy je odtraněna alergenní bílkovinná část a obsah lepku nepřekočí stanovený limit 20mg/ kg. Lidé s alergií přímo na pšenici, by jej ale konzumovat neměli.